Zatímco silnice jsou často sjízdné, chodníky na dotek hrabla či soli leckde čekají. Nasazeno je 73 sypačů, 130 kusů další techniky a 1211 pracovníků Pražských služeb a jejich smluvních partnerů.

Najednou to nejde

Chodník pro chodce leckde jako kdyby prohrábnout či posypat zapomněli. „Je to hrůza, málem jsem si zlámala obě nohy,“ řekla Blesku seniorka zápasící s ledovkou na Arbesově náměstí.

„Praha není vesnice“

„Praha je složitá, není to malé město nebo vesnice. Máme každoroční plán s určenými principy zimní údržby. Není v lidských silách uklidit všechny komunikace najednou,“ sdělila Barbora Lišková z Technické správy komunikací, která má úklid chodníků a silničních komunikací na starost.

Nejdříve »jedničky«

Údržba se řídí plánem, který vychází z rozdělení chodníků do kategorií podle priority. Nejprve se uklízí ty v první kategorii. Pak až následují ty v druhé. „Teď se uklízí dvojky a částečně se přechází i na další,“ dodala Lišková. V praxi to podle informací Blesku může znamenat, že když sněží více dnů v kuse, tak se na chodníky druhé v pořadí dostane až ve chvíli, kdy sněžit přestane.

Do práce už v 5!

„Naši lidé pracují ve dvousměnném provozu od šesti hodin do čtrnácti a od čtrnácti do deseti večer. V pondělí byli ale v práci už od pěti. Velké sypače nastoupily už v neděli ve 20:20,“ vysvětlil mluvčí Pražských služeb Radim Mana. „V centru je navíc provoz třísměnný. Když to situace vyžaduje, tak lidé pracují i v noci,“ dodal. V hlavním městě je celkem 4047 kilometrů chodníků a silnic.

Předpověď na další dny

Sobota: Polojasno, na severu oblačno a místy sněhové přeháňky. Noc: -11 až -15 °C, ojediněle až -20 °C. Den: -7 až -3 °C.

Neděle: Jasno až polojasno, na severovýchodě až oblačno a místy sněhové přeháňky. Noc: -10 až -14 °C, místy až -18 °C. Den: -8 až -4 °C.

Pondělí: Mlhy nebo nízká oblačnost a ojediněle slabé sněžení. Noc: -12 až -16 °C, místy až -20 °C. Den: -7 až -2 °C.

Úterý: Jasno až polojasno. Noc: -11 až -15 °C, místy až -19 °C. Den: -6 až -2 °C.

Středa: Zataženo až oblačno. Noc: -10 až -14 °C. Den: -7 až -3 °C.

Čtvrtek: Zataženo až oblačno. Noc: -10 až -14 °C, na jihozápadě kolem -5 °C. Den: -7 až -3 °C.

Pátek: Jasno až polojasno. Noc: -11 až -15 °C. Den: -6 až -2 °C.

AKTUÁLNÍ SNĚHOVÉ SRÁŽKY SLEDUJTE NA RADARU BLESKU!

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Češi propadli otužování. „Vyfotí se a na chvíli ponoří. Je to jen módní záležitost,“ říká odborník. Jiří Marek

Fotogalerie
129 fotografií