Kamenné schodiště bylo již dlouhou dobu hodně poškozené. Jednotlivé stupně byly uvolněné a vzniklými spárami zatékalo do podzemní části bývalého Stalinova pomníku. Celý prostor je hojně využíván skejťáky, takže schody jsou hodně namáhané. Během rekonstrukce byly opraveny nejen stupně, nainstalované bylo i nové podloží a také hydroizolace.

„Spodní část je poškozená, protože nefunguje ta vrchní, hlavně proto, že je poškozená izolace. Abychom udrželi tento hojně využívaný prostor funkční, museli jsme přistoupit k opravám,“ řekl radní pro oblast majetku radní Jan Chabr (TOP 09).

„Jakmile se jeden dílek schodů mechanicky poškodil a uvolnil, další na sebe nenechaly dlouho čekat, funguje to prakticky jako skládačka. Výhoda bylo, že jsme většinu desek mohli použít znovu, jen jsme udělali novou hydroizolaci a upravili podloží,“ řekl vedoucí správy pozemků hlavního města Radoslav Borlovan. Opravy jsou těsně před dokončením, v příštím týdnu se podle Borlovana bude dodělávat spárování.

Využití zůstane stejné

Kromě jednotlivých stupňů byly v rámci oprav zrekonstruované i další kamenné prvky v okolí, celkově se opravy týkaly as 10,5 tisíce metrů čtverečných. Na místě dokonce přibyly i nové lavičky. Prostor je využíván především ke skejtování, hodně mladých tu tráví volný čas a magistrát ani v budoucnu neplánuje měnit využití bývalého Stalinova pomníku, kterému se neřekne jinak než „Stalin“. „Nemáme v plánu to tady nějak zásadně měnit, nemyslím si, že nutně každé místo potřebuje mít pevně danou koncepci. Stalin je kultovní místo a tak by to mělo i zůstat a to včetně všech těch tagů a graffity, co tu jsou,“ řekl Chabr. „Kdybychom je odstranili, stejně by se tu okamžitě objevily znova,“ dodal.

Před dvěma lety hrozilo zřícení

Praha musela horní část pomníku zavřít už před dvěma lety, reálně hrozilo, že se celý pomník propadne. „Jedná se o konstrukci v havarijním stavu, u které hrozí nekontrolovatelné náhlé zřícení její přetížené a korozí oslabené části. Je třeba zabránit pohybu osob nad i pod ohroženým prostorem, a to nejméně do doby podepření konstrukce stavby,“ stálo tehdy v rozhodnutí stavebního úřadu. Magistrát tedy nechal na nejpostiženější místa nainstalovat podpěry za 32,5 milionu korun. Následovaly statické zkoušky a měření, která naštěstí ukázala, že je pomník v lepší kondici, než se původně předpokládalo.

Obří podzemní prostory ale stále nemají žádné využití. V minulosti se uvažovalo například o tom, že zde vznikne muzeum totalitních režimů, to by ovšem znamenalo celý prostor kompletně zrekonstruovat, což není levné. Náklady by se podle dřívějších vyjádření radního Chabra mohly vyšplhat až do stovek milionů korun. Co tedy bude s prostorami v budoucnu, je tedy prozatím ve hvězdách.

Fotogalerie
35 fotografií