„Rozpočet města chceme určitě v prosinci schválit. Schválení státního rozpočtu České republiky není nezbytnou podmínkou pro schválení rozpočtů krajů a obcí, potažmo městských částí. Státní provizorium s nejvyšší pravděpodobností, i kdyby nastalo, nebude znamenat, že by do krajů a obcí neproudily standardní typy státních dotací, jako je například ta na přímé náklady ve školství, takže s nejvyšší pravděpodobností zde nevznikne větší problém," řekl Vyhnánek.

Vedení Prahy podle Vyhnánka připravuje rozpočet konzervativně. „Tudíž v něm počítáme pouze s příjmy z této zmiňované školské dotace a dále se státním příspěvkem na přenesený výkon státní správy. Ostatní dotace, pokud jsou výdaje na ně navázané součástí rozpočtu, tradičně předfinancováváme, to je náš normální postup," řekl.

Mezi státem a hlavním městem nefunguje princip, který je mezi magistrátem a městskými částmi. V případě, že by magistrát zahájil následující rok v rozpočtovém provizoriu, nemohou své rozpočty do doby schválení toho celoměstského odhlasovat ani městské části. Jejich fungování je přímo odvislé od rozpočtu hlavního města jako celku.

Zastupitelé hlavního města na konci loňského roku schválili rozpočet hlavního města jako celku s příjmy 79,1 miliardy a výdaji 89,15 miliardy korun. V průběhu letošního roku byly k 30. červnu navýšeny příjmy na zhruba 86,24 miliardy a výdaje 101,62 miliardy. Rozdíl Praha pokryje mimo jiné z peněz od státu.

Státní rozpočet

Současná dosluhující vláda v tomto týdnu znovu schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 376,6 miliardy korun. Kvůli parlamentním volbám ho musela opětovně odsouhlasit, znovu ho musí předložit také Sněmovně. Vznikající vláda chce ale podle nedělního vyjádření kandidáta na premiéra Petra Fialy (ODS) sestavit nový státní rozpočet na příští rok se schodkem do 300 miliard korun.

Fotogalerie
6 fotografií