Šok a vzápětí i obrovskou radost a vděk vyvolala v Zoo Praha zpráva o nečekaném štědrém daru. „Dostal jsem zprávu, že na základě usnesení Obvodního soudu pro Prahu 10 získala Zoo Praha dědictvím po paní J. Ř. majetek v hodnotě 16 769 398 Kč. Dílem se jedná o hotovost, dílem o nemovitosti,“ uvedl v minulém týdnu ředitel zoo Miroslav Bobek. 

O několik dní později se ředitel o tajemné dárkyni dozvěděl víc – ke svému překvapení totiž obdržel zprávu od dvou přítelkyň zesnulé ženy. Ty jejich známí upozornili na zmínku o daru, kterou Zoo Praha sdílela na sociálních sítích. „S paní Ř. jsme tvořily 50 let nerozlučnou trojici, byly jsme tři celoživotně spřízněné duše. Poslední dva roky byla paní Ř. těžce nemocná, a protože neměla žádné příbuzné, absolvovaly jsme s ní celou kalvárii a doprovodily ji až k posledním momentům,“ popisují dámy ve svém dopisu.

„Poslední měsíce života, kdy už věděla, že její život spěje ke konci, začala zvažovat, co s majetkem, který tu po ní zůstane. Do Zoo Praha celý život chodívala ‚odvětrat negativní myšlení‘, jak říkala, takže logicky dospěla k rozhodnutí odkázat veškerý majetek právě zoo,“ vysvětlují ženy. Zařídit veškeré náležitosti bylo podle nich komplikované – vše se totiž dalo do běhu až v momentě, kdy nemocná žena ležela v nemocnici. Notáře tam prý vozily za ní, uvedly také, že mají obrovskou radost, že se vše povedlo.

„Píšeme Vám, abychom poděkovaly za to, že jste se o ní zmínil, že její velkorysý dar nezapadl bez reakce. Diskusi pod příspěvkem je emotivně hodně náročné číst, ale zároveň je to svým způsobem těžko popsatelný pocit zadostiučinění. Kdyby to J. viděla, určitě by měla radost, že udělala dobrý skutek a lidé to tak i chápou,“ stojí také ve zprávě.

Vzpomínka na velkorysou dárkyni

Ženy také ředitele prosily, zda by v zoo mohla být někde zmínka o jejím velkorysém daru i o tom, jak skvělý člověk J. Ř. byla. „Paní Ř. si nikdy na nějaké ovace či projevy díků nepotrpěla, ale jsme obě přesvědčeny, že tohle by ji opravdu potěšilo,“ uvedly dámy podepsané J. S. z Prahy 9 a D. C. z Prahy 3.

Bobek dopis žen s jejich svolením zveřejnil na Facebooku. „Na odkaz paní J. Ř. v areálu vhodným způsobem zcela jistě upozorníme. Začínáme dávat dohromady náměty, jak k této upomínce přistoupit,“ doplnil Bobek.

Další dárkyně

Není to zdaleka jediný velkorysý dar, který zoo od svých věrných návštěvníků dostala. Například jen pár dní poté, co Bobek zveřejnil, že zoo dostala 17milionový dar, přišla s penězi osobně další podporovatelka. „Na naše infocentrum přišla paní s přítelkyní a přinesla jako dar pro zoo v kabelce šestimístnou částku v bankovkách,“ prozradil už dříve Blesku Bobek. Její příběh byl podobný jako u předchozí ženy - nemá příbuzné, má zoo ráda, často ji navštěvuje, a tak se rozhodla, že co má, jí věnuje. „Vše jsme sepsali a hotovost jsem přijal,“ dodal ředitel. Ani jedna z žen neuvedla podmínku, jak by měly být finance využity.

Video
Video se připravuje ...

Milionové ztráty Zoo Praha: Bobek o nulové podpoře státu, chaosu vlády i medvědí porodnici Blesk

Fotogalerie
176 fotografií