Napsat, že tu najdete exponáty, s nimiž si hrály i vaše babičky, by nebylo fér. Mezi skvosty jsou totiž i panenky staré 2000 let! Nejen ty patří k podívané, jakou nabízí nově otevřené Muzeum hraček v bývalém purkrabství Pražského hradu. Kousky, nad nimiž žasnou malí i velcí, do světově největší sbírky nashromáždil filmař a karikaturista Ivan Steiger (82).

Hračka je uměním pro děti, nejen zábavnou učební pomůckou,“ věří. „Je i barevným obrazem v němž dítě ve hře zažívá první sny a prožitky, životní zkušenosti ještě nezatíženého človíčka.“

Ve vitrínách muzea našly své místo jak porcelánové panenky, tak parní stroje. Roztomilí medvídci i hrdinové akčních filmů či Hvězdných válek. Barbíny s briliantovými náušnicemi i zoologická zahrada z 30. let… Celá expozice pak dovoluje na chvíli se zasnít a vrátit do časů dětských her.

Huňatí kamarádi

Jednou z královen dětských pokojíčků byla německá zakladatelka světoznámé fabriky na hračky Margarete Steiffová (1847 – 1909). Nejstaršího „Teddybära“, medvídka s čumáčkem z pečetního vosku, ale vyrobil její syn Richard po roce 1890.

Muzeum pak mezi mnoha dalšími nabízí i jednoho z těch, který byl předlohou spisovatele Michaela Bonda (†91) při tvorbě příběhů Medvídka Paddingtona. Jeho si i současné děti zamilovali díky filmovým zpracováním z let 2014 a 2017.

Předchůdce filmového Paddingtona.
Autor: Jan Vilímek

První i luxusní Barbíny

U nás byly hitem 90. let, nejstarší Barbíny ale vyrazily za holčičkami v USA už roku 1959. Kvůli nestálobarevnému vinylovému materiálu, z něhož byly vyráběny, ale velmi rychle bledly. Svou krásu si naopak zachovávají luxusní sběratelské panenky, oděné do skutečných norkových kožichů a s pravými brilianty v uších. Vyroben jich byl omezený počet a každá má svůj certifikát pravosti.

Kde: Muzeum hraček, Jiřská 11/4, Praha 1 Hradčany
Kdy: Denně od 9:30 do 17:30 hodin.
Za kolik: Dospělí 180 Kč, děti do 17 let 70 Kč, studenti, důchodci a ZTP 120 Kč, rodinné vstupné 360 Kč.

Fotogalerie
17 fotografií