Krásná stověžatá Praha slouží filmovým produkcím z celého světa jako kulisy často, většinou se však v hotovém snímku děj v Praze neodehrává. Tentokrát to však bude jinak, děj filmu Gray Man se bude odehrávat přímo v Praze. Podle dostupných informací se jedná o nejdražší film z produkce Netflixu, vyjde na 200 milionů dolarů, tedy zhruba 4,3 miliardy korun.

Pražané se tak v období mezi 2. a 18. červencem setkají s řadou omezení, a to především v dopravě. Praha si však s filmaři domluvila natáčení především o víkendu, případně o prodlouženém víkendu, kdy bude větší část Pražanů mimo město. Odměnou za nepohodlí bude slušný balík peněz, který přiteče do pokladen dotčených městských částí, magistrátu a nakonec i státu. Celé natáčení pak bude rozděleno do 4 etap.

Miliony pro městské části i magistrát a omezení pro místní

„Každá produkce musí vedle povinných standardních poplatků za zábor veřejného prostranství také přispět i do Bezpečnostního fondu Prahy 1. Filmový projekt The Gray Man do něho vloží téměř dva miliony korun, podobnou částku odvede i z povinných poplatků. Na základě jednání s radním Richardem Burešem (ODS) produkce navíc přispěje částkou jednoho milionu korun na rozvoj veřejného prostoru Prahy 1,“ informovala městská část na svém webu.

V ulicích Prahy 1 filmaři nejvíce omezí dopravu, rezidentů ve vybraných lokalitách tolik nebydlí. Naopak ulice Dukelských hrdinů v Praze 7 je bytů plná. A místní tak budou mít chvílemi problém dostat se vůbec do domu. „Do uzavřených oblastí budou moci s omezením vstupovat chodci, především pak rezidenti a pracující, kteří mohou být obsluhou požádáni o posečkání před vstupem do uzavřené lokality, než bude natočen ostrý záběr (vždy do 5 minut). Zejména pro starší a hůře pohyblivé osoby budou filmaři zajišťovat přepravu golfovými vozíky,“ informovala radnice na webu.

Samozřejmě i zde musí filmaři vytáhnout z kapsy peníze. „Finanční přínos z natáčení, které pro Prahu 7 a její obyvatele znamená podstatná omezení, bude mít naše městská část na základě dohody mezi filmaři a MČ Praha 7 o poskytnutí daru nad rámec uvedených povinností. Přesná částka bude ještě definována,“ sdělil Blesku mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Získané prostředky pak radnice zpět investuje do zvelebení městské části, jako jsou opravy chodníků, sázení stromů, rekonstrukce hřišť, mobiliáře apod.

Podle mluvčího magistrátu Tadeáše Provazníka jde o rozsáhlé zábory, poplatky za ně inkasuje magistrát. „Celkově se jedná o vyšší tisíce metrů čtverečních (v rozmezí od devíti do deseti tisíc) a nájemné je stanoveno sazbou 10 korun za metr čtvereční za den bez DPH dle usnesení městské rady pro podmínky natáčení filmů a reklam,“ řekl Blesku mluvčí. Celkem tedy za zábory filmaři zaplatí Praze ke dvěma milionům korun.

První etapa: prodloužený víkend (2.–6. července)

Omezení se dotknou jak centra města, tak Prahy 7. V centru bude uzavřeno náměstí Jana Palacha od ulice Na rejdišti po ulici Kaprova, dále pak Čechův most, Dvořákovo nábřeží od ulice Kozí a Dušní od ulice U milosrdných. S procházkou pak nelze o prodlouženém víkendu počítat ani v oblasti ulice 17. listopadu od ulice Břehová a neprojdete ani Pařížskou od ulice Bílkova.

Omezení se samozřejmě dotkne jak automobilové dopravy, tak MHD. „Z důvodu filmového natáčení dochází od pátku 2. července 2021 (přibližně od 23.30 hodin) do úterý 6. července 2021 (přibližně do 23:30 hodin) k obousměrnému přerušení provozu tramvají v úsecích Národní divadlo – Právnická fakulta – Čechův most a Staroměstská – Malostranská. K obousměrnému přerušení provozu tramvají dojde také v úseku Strossmayerovo náměstí – Výstaviště Holešovice.“ informuje cestující DPP. Omezení se dotkne tramvajových linek 6, 17, 18 a historických linek 42 a 43. Dotkne se to i autobusů 194 a 207.

2. etapa:  (9.–12. července)

  • 9. července bude uzavřen: Čechův most, Dvořákovo nábřeží od ulice Kozí, Dušní od ulice U milosrdných, 17. listopadu od ulice Břehová a Pařížská od ulice Bílkova.
  • 10. července bude uzavřeno: Nám. Jana Palacha, od ulice Na rejdišti po ulici Kaprova, Čechův most, Dvořákovo nábřeží od ulice Kozí, Dušní od ulice U milosrdných, 17. listopadu od ulice Břehová, Pařížská od ulice Bílkova
  • 11. července bude uzavřeno: Nám. Jana Palacha od ulice Na rejdišti po ulici Kaprova
  • 12. července bude uzavřen: Čechův most, Dvořákovo nábřeží od ulice Kozí, Dušní od ulice U milosrdných, 17. listopadu od ulice Břehová a Pařížská od ulice Bílkova

Ve všech dnech bude omezena i MHD. „Od 8. července 2021 (přibližně od 23.30 hodin) do pondělí 12. července 2021 (přibližně do 23.30 hodin) dojde k obousměrnému přerušení provozu tramvají v oblasti zastávky Právnická fakulta,“ sděluje DPP, omezení se dotkne tramvajové linky 17, historické 42 a autobusu 207.

3. etapa všední den (15.–16. července)

Uzavřené bude náměstí Republiky spolu s okolními ulicemi V Celnici, Na Florenci, Hybernská. „Od středy 14. července 2021 (přibližně od 23.30 hodin) do pátku 16. července 2021 (přibližně do 24.00 hodin) dojde k obousměrnému přerušení provozu tramvají v oblasti náměstí Republiky,“ sdělil DPP, omezení se dotkne tramvajových linek 6, 8, 15, 26, historické linky 42 a autobusu 207

4. etapa: víkend (17.–18. července)

O víkendu se uzavře už jen Nám. Jana Palacha od ulice Na rejdišti po ulici Kaprova. „Z důvodu filmového natáčení dochází od 17. července 2021 (přibližně od 0.00 hodin) do 18. července 2021 (přibližně 24.00 hodin) k dočasnému přerušení provozu tramvají v oblasti zastávky Právnická fakulta,“ informoval DPP, omezení se bude týkat tramvajových linek 17, 42 a autobusu  207.

Nejdražší film Netflixu

Streamovací služba Netflix v Praze natáčí prozatím svůj nejdražší film Gray Man, rozpočet na tento ambiciózní projekt má dosahovat až 200 milionů dolarů. V havních rolích špionážního thrilleru se představí Ryan Gosling, Chris Evans, Jessica Henwick nebo Billy Bob Thornton. Pro filmové fanoušky nebudou neznámá ani jména režisérů Rusoových, kteří jsou dobře známí například svým snímkem Avengers: Endgame. Kdy bude mít film premiéru, je zatím nejisté, předpokládá se ale, že letošní rok se už nestihne.

Fotogalerie
73 fotografií