Čapadlo se nachází hned vedle budovy Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a díky své bezbariérovosti zpřístupní nábřeží i lidem na vozíku nebo rodičům s kočárky. Doteď se k řece totiž dalo sejít pouze po schodech, které vedly přímo ze Smetanova nábřeží. Kultivací tohoto prostoru tak Praha navazuje na myšlenku zklidnění zmiňovaného nábřeží. Loni zde, vzdor časté kritice, ubyl jeden jízdní pruh pro automobily a místo něj vzniklo místo pro posezení a zahrádky okolních restaurací.

Nevábné zákoutí prokouklo

Průchod, má ve správě Technická správa komunikací (TSK), měla v minulosti pronajatý nedaleká restaurace. Ta sice měla v podmínkách smlouvy, aby byl průchod přístupný, nikdy tomu tak ale nebylo. Celé zákoutí tak spíše sloužilo jako parkoviště, sklad a bohužel i jako neoficiální veřejné záchody. „Je dobře, že se nám tento prostor podaří zkultivovat. Většina z nás ho zná, jako nevábné místo, kterému se nejraději vyhne. Díky jeho revitalizaci se dočkáme vítaného oživení veřejného prostoru,“ řekl radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

Nápad zpřístupnit čapadlo vznikl v minulém roce. Práce na jeho zpřístupnění pak začaly letos v dubnu. Bylo potřeba celý prostor vyčistit od nepořádku a dokonce i od výkalů a také odstranit ze zdí graffiti. Veškeré náklady na úklid nepřesáhly 200 tisíc korun.

Místo pro kulturu i odpočinek

Čapadlo a prostor vltavského nábřeží bude provozovat firma Michala Řepky, který je znám spíše jako Mike Trafik. „Samotné čapadlo chceme speciálně nasvítit a doplnit ho nějakou formou umění. Minimalistické street art vzkazy budou v kombinaci se světlem důstojným entrée na poloostrov s krásnou nábřežní zdí vhodnou pro výstavy. Vznikne tak místo k posezení pro návštěvníky i travnatá plocha pro ranní jógu nebo meditaci,“ představil vizi Řepka.

Pražané se na nově zpřístupněném nábřeží mohou těšit nejen na klasickou pivní zahrádku, ale také třeba na snídaně. Otevřeno bude už od brzkých ranních hodin. Nebude chybět ani bar nebo zmrzlina, drinky s tvrdým alkoholem však na menu nebudou. Veškeré aktivity pak budou ukončeny s úderem 22:00, aby se zachoval noční klid.

Zpřístupnění čapadla Hollar vítá i vedení Prahy 1. starosta Jan Hejma (STAN) řekl, že to vnímá jako první část revitalizace celého území. „Doufám, že na revitalizaci tohoto čapadla brzy naváže i revitalizace čapadla u Anenského trojúhelníku,“ zmínil starosta. V budoucnu by obě místa mohla propojit lávka.

Video
Video se připravuje ...

Pražské Benátky znovu otevřely veřejnosti své brány. (2020) Veronika Foltová

Fotogalerie
13 fotografií