Šlechtova restaurace, neboli Šlechtovka, která stojí uprostřed Královské obory Stromovka, byla ve čtvrtek po rekonstrukci slavnostně otevřena. Zpřístupněn je barokní sál, kde byly obnoveny původní fresky i štuky, zrestaurována byla i původní grota. „Jsem ráda, že můžeme Šlechtovku konečně otevřít veřejnosti. Měli jsme to v plánu již mnohem dříve, bohužel nám to znemožnila epidemická opatření. V současné chvíli může barokní sál sloužit pro svatby, menší soukromé akce, koncerty nebo třeba promoce,“ řekla pro Blesk radní pro oblast kultury Hana Třeštíková (Praha Sobě).

V druhé fázi rekonstrukce zbývá dokončit rekonstrukci interiéru přístavby, kde bude zázemí pro restauraci. „Nyní probíhá zpracování projektu podle požadavků městské společnosti Obecní dům, která bude mít Šlechtovku ve správě. Předpokládáme, že by vše mělo být hotovo do léta příštího roku,“ dodala radní Třeštíková.

Potíže s výzdobou

Rekonstrukce barokní památky nebyla vůbec snadná, největším oříškem byla patrně renovace groty neboli umělé jeskyně, která se nachází v hlavním sále. „Z historických podkladů jsme věděli, jak vypadala. Byla zdobená lasturami škeblí rybničních. V současné době jsou však tito živočichové chránění. Proto jsme si vždy museli vyžádat příslušné povolení od odboru životního prostředí a následně jsme dva roky sbírali odumřelé části těch škeblí,“ popsal složitou anabázi Jiří Skalický, ředitel odboru památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy

Jednoduché to nebylo ani s obnovou fresek. „Fresky byly příliš poničené, abychom je mohli obnovit, proto byly zakonzervovány a přes ně se vytvořila kopie původní výmalby,“ doplnil Skalický. A tak dnes už mohou návštěvníci obdivovat impozantní stropní fresku boha Apollóna ve slunečném voze, který na ně bude z výšky shlížet.

Kaštanová alej

Obnovy se dočká i kaštanová alej, která rostla vedle Šlechtovky. Bohužel původní kaštany musely být nedávno pokáceny, byly totiž dlouhodobě zasypány odtěženou hlínou z nedalekého svahu. Ta je dlouhodobě dusila, a když byla odstraněna, zjistilo se, že stromy už nejdou zachránit. „Až se dokončí veškeré stavební práce, znovu obnovíme kaštanovou alej. Sice to několik let potrvá, ale doufám, že v budoucnu zde vznikne stejné posezení, jako známe z historických fotek,“  řekla místostarostka Prahy 7 Lenka Burgerová (Praha 7 Sobě).

Historie

Bývalý lovecký zámeček byl postaven pod vedením Kryštofa Vratislava z Mitrovic v letech 1689 až 1691 pro císaře Leopolda I. Úprava objektu na restauraci byla provedena v roce 1791 podle návrhu architekta Františka Antonína Leonarda Hergeta. Výrazně novogotická přestavba od Bernarda Gruebera pochází z let 1855 až 1857. V rámci přestavby byla k objektu přistavěna přízemní veranda s horní terasou a došlo i ke zvýšení bočních sálů, které nyní vytváří typické boční věže.

Roku 1883 si budovu pronajal Václav Šlechta, v držení jeho rodiny zůstala restaurace až do poloviny 20. století. S příchodem komunismu veškerá sláva Šlechtovky upadla. Restaurace byla uzavřena a celý objekt v letech 1978 i 1980 vyhořel. Od této doby byl nevyužíván a chátral. Navíc v roce 2002 byla Šlechtova restaurace zasažena povodněmi. Rekonstrukce, která nyní skončila, probíhala od roku 2017.

Fotogalerie
58 fotografií