Pražský magistrát hodlá pokračovat v kampani ohledně očkování proti koronaviru. Zacílí především na mladší ročníky, u nichž je patrná určitá skepse. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) totiž s ohledem na věk klesá u nižších ročníků zájem o očkování. „Je určitá rezerva u lidí, kteří by se mohli zaregistrovat a očkovat se,“ uvedl s tím, že koronavirus není radno podceňovat.

Zdravotní následky mohou být nečekané, vážné a nebezpečné,“ dodal s tím, že se jedná i třeba o obtíže se zrakem. „Chceme zvýšit zájem o očkování. Ze statistik je vidět, že ten zájem o registrování s věkem klesá.“

Problematická mutace

Už loni v létě panovalo ve společnosti jisté uvolnění. Čísla nakažených klesala, lidé cestovali do zahraničí, aby se následně na podzim a v zimě situace neočekávaně zhoršila. I před tímto precedentem je podle magistrátu třeba mít se na pozoru. Zvláště, když do Čech s největší pravděpodobností zavítá indická mutace delta.

Potřebujeme pozdržet příchod další vlny, která nám hrozí,“ je si vědoma radní pro sociální oblast Milena Johnová (Praha Sobě). „Odborníci se shodují na tom, že ta vlna přijde, a my ji potřebujeme zpomalit. Vláda podle mého názoru v tomto ohledu nedělá dost,“ uvedla na tiskové konferenci.

Jí i primátorovi vadí například, že bere málo ve zřetel obyvatele bez domova. „V tomto ohledu suplujeme selhání vlády,“ řekl Hřib. Johnová podotkla, že jí nevyhovuje současný model karantény – zvláště u osob, které do České republiky přicestovaly. „Praha je branou lidí pro vstup z ciziny, a když lidé do Prahy přiletí, nevyplňují přesné místo, kde budou v karanténě. Vyplní pouze Praha,“ zmínila.

„Jsem hluboce přesvědčena o tom, že by karanténa mohla být lepší, přívětivější, lépe zkombinovatelná s testováním, aby lidé nebyli tolik omezení,“ dodala vzápětí. „Tento systém, který je nyní nastavený, dává smysl, pouze pokud bychom naplňovali koncept promořování, od čehož se hlavní město distancuje.“

Praha si vede dobře

Častým tématem odborných rozprav je MHD. Budou se uvnitř tramvají, autobusů i souprav metra muset nosit respirátory, nebo postačí roušky? „Chápu, že MHD je zdrojem častých obav, což je někdy živené vládními představiteli,“ sdělil primátor s dovětkem, že neexistuje věrohodná studie o tom, že by v MHD, kde dosud měli lidé za povinné nosit roušky, docházelo k šíření epidemie.

„Ve vládním semaforu jsme měli čísla nejlepší z celé republiky, nebo jsme byli pod celonárodním průměrem, přitom zde máme největší MHD,“ uvedl primátor. „Kdyby platily předpoklady, že MHD představuje významné riziko, tak bychom pochopitelně nemohli mít nejlepší čísla v republice,“ doal s tím, že na povinnosti nosit respirátory se v nejbližší době patrně nic nezmění.
Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Česká společnost chce eutanazii. Její schválení zdržují politici, říká etik David Černý Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
78 fotografií