Na demonstraci převládaly vlajky Evropské unie. Lidé si stejně jako na předchozí akce spolku donesli transparenty vyzývající ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO) k rezignaci. Objevily se i hesla proti premiéru Babišovi nebo proti spojenectví prezidenta Miloše Zemana s ruskou hlavou státu Vladimirem Putinem.

„Milion chvilek začíná kampaň za demokracii, která potřebuje každého z vás, “ prohlásil v úvodu protestu předseda spolku Benjamin Roll. „Zapojit se musíme všichni,“ dodal. Jedině tak podle něj lze porazit hnutí ANO. „Příští vláda bude mít jediný úkol: napravit chyby vlády současné,“ dodal.

Lidé na protestu dávali i na plakátech najevo, jaké mají politické preference. Hned v počátku demonstrace vznikla drobná rozmíška, protože na protest dorazila s transparentem proti Babišovi i skupina podporující Svobodné. Skupinku nakonec oddělila od protestujících policie, která na akci jako vždy dohlížela.

Poklidný protest

Protest byl podle pražského policejního mluvčího Jana Rybankého poklidný. „V průběhu demonstrace nedošlo k narušení veřejného pořádku,“ řekl ČTK.

Roll vyzval demonstranty, aby volili jednu z opozičních koalic. Vůči ostatním stranám včetně hnutí bývalého šéfa protimafiánského policejního útvaru Roberta Šlachty se vymezil. Zdůraznil, že do voleb již zbývá pouze 109 dní, je potřeba přesvědčit zejména doposud nerozhodnuté voliče.

Demonstranty přišli podpořit slovenský zpěvák Juraj Hnilica, hudebník Tomáš Klus a herec Jan Potměšil. Zpěvem české hymny pak akci ukončila nevidomá česká klavíristka Ráchel Skleničková. Pořadatelé na závěr uvedli, že by si přáli, aby se „Milion chvilek změnil v milion hlasů pro demokracii“.

Lidé zaplnili horní třetinu náměstí. Mnozí se snažili v horkém počasí zůstat ve stínu okolních budov.

Spolek Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017. Pořádá protesty a demonstrace, v nichž upozorňuje na kauzy spojené především s Babišem. Podle spolku je premiér ve střetu zájmů a nedodržuje volební sliby. Předloni v červnu na pražské Letné se největší demonstrace Milionu chvilek zúčastnilo podle organizátorů až 250 000 lidí.

Fotogalerie
7 fotografií