Mít v Praze vlastní zahradu nebo i malinký plácek, kde se dá odpočinout, případně zahradničit se rovná skoro výhře v loterii, zvláště v současné době, kdy je většina aktivit značně omezená. I proto vznikají různé komunitní projekty, kde kus zeleně, případně celou zahradu, sdílí určitá komunita.

Lidé si zde mohou vytvořit vlastní záhonky, starat se o ně a radovat se z výpěstků. Kromě komunitních zahrad fungují příklad i komunitní komposty, případně skalky. S novinkou teď přišly Lesy hl. m. Prahy (LHMP), které ve své zaběhlé komunitní zahradě Prales nově nabízejí i možnost komunitního včelařství, které má podpořit rozvoj a zájem o včelařství v Praze.

Před dvěma lety byla včela prohlášena nejdůležitějším živým tvorem na planetě. Pokud by včely vyhynuly nepřišlo by lidstvo jen o med, na jejich existenci závisí až 70% světového zemědělství. Z obchodů by zmizelo nejen ovoce, ale také třeba ořechy, mandle nebo káva. Bohužel vlivem zmenšující se biodiverzity včely přicházejí o svou potravu a v posledních letech masivně hynou. Podle některých studií z posledních let se jejich populace zmenšila až o 90 %. I proto je včelaření v posledních letech hodně podporováno například různými dotacemi a vznikají i zajímavé projekty, které mají za cíl navrátit včely do krajiny.

Komunitní včelnice

S takovým projektem přišly i Lesy hl. m. Prahy. V jejich komunitní zahradě Prales v pražských Kbelích nyní bude možnost si za poplatek pronajmout úl i se včelstvem a zájemci o včelaření budou mít k ruce i místní odborníky. „Začít včelařit není úplně tak jednoduché, často bývají překážkou vysoké vstupní náklady. Včelstvo samo o sobě lze koupit za 2,5 - 3 tisíce, k úspěšnému chovu taková včelstva potřebujete alespoň 3 a k tomu náklady na vybavení,“ vysvětluje pro Blesk Beata Sýkorová, která má nový projekt v komunitní zahradě na starost. Počáteční náklady na včelaření se totiž snadnou mohou přehoupnout i 20 tisíc korun.

V komunitní zahradě Prales je možné si pronajmout včelí úly a stát se tak včelařemna zkoušku
Autor: LHMP

V ceně pronájmu je vybavení, odborná pomoc i med

Kdo se chce do včelaření zapojit,může zkontaktovat právě Beatu Sýkorovou prostřednictvím webových stránek Lesů hl. m. Prahy. „Vstupní poplatek je 10 tisíc korun. Zpočátku jsme se trochu obávali toho, že cena je přeci jen poněkud vyšší, ale zájemci, kteří si úl už pronajali, se nad výší pronájmu vůbec nepozastavovali. Spíše naopak,“ chválí si Sýkorová.

Budoucí včelaři tak za poplatek získají nejen úl se vším všudy, ale také úvodní přednášku a hlavně budou mít pořád k ruce odborníka. „Nepředpokládáme, že si úly pronajmou takoví ti „hurá včelaři“, ale opravdu někdo, kdo má o tuto činnost vážný zájem. Základní informace samozřejmě všem zájemcům poskytneme na úvodní přednášce, ale také předpokládáme, že si budoucí chovatelé budou své znalosti sami prohlubovat,“ říká Sýkorová.

„To ale neznamená, že naše nové včelaře necháme na holičkách. Všichni budou mít kontakt na mě nebo mého kolegu a s námi budou moct konzultovat jednotlivé kroky. Buď telefonicky, nebo samozřejmě počítáme i s pomocí přímo u úlů,“ dodává Sýkorová. V rámci svého poplatku pak zájemci kromě výše zmíněného budou mít nárok i na stočení 5 kilogramů medu ze svého úlu a následnou 50% slevu na další produkty.

V příštích letech bude úlů víc

Pro letošní rok je připraveno k pronájmu 5 úlů, pokud bude projekt úspěšný, počítají Lesy hl. m. Prahy podle Sýkorové i s možností rozšíření počtu pronajímaných úlů. Celý projekt totiž vznikl v rámci iniciativy Návrat včel do pražských lesů, která se snaží už od roku 2011 zvyšovat počet včelstev v Praze. Za 10 let tak vznikla včelnice například v Prokopském údolí, v Kunratickém lese nebo na Černém mostě.

Fotogalerie
34 fotografií