V minulých letech, kdy nebyl celý svět převrácen naruby kvůli pandemii koronaviru, pořádal spolek Bez komunistů vzdělávací vycházky pro děti základních, a studenty středních škol. Exkurze, které vede Petr Marek se svými kolegy, prováděly děti dobře známými místy, která pamatují hrůznou komunistickou minulost. Na základě těchto procházek děti zpracovávaly výtvarné nebo literární výstupy, které pak iniciativa prezentovala.

„Covid nás donutil upravit zcela náš program. I dnešní představení soutěže mělo probíhat v Brožíkově sále ve Staroměstské radnici, ale z bezpečnostních důvodů jsme ho přesunuli ven. Upravit musíme i koncept exkurzí a vycházek. Chceme je zpřístupnit na našich webových stránkách,“ říká Petr Marek.

Vzdělání a zábava v jednom

„Naše páteřní vycházka začíná na Staroměstském náměstí, kde v únoru 1948 měl svůj neslavně známý projev Klement Gottwald, čímž v podstatě odstartoval 41 let komunistické hrůzovlády. Konec pak bývá opět symbolicky na Národní třídě, kde se podařilo s režimem skoncovat,“ popisuje Marek.

Podle Marka by letos soutěž mohla dostat trochu jiný rozměr. „Při současné epidemiologické situaci nikdo neví, kdy se školy zase zavřou a děti se budou muset učit z domova. Naše soutěž by je mohla motivovat k tomu, aby se dozvěděli něco víc z historie a zároveň získaly i novou volnočasovou aktivitu, kterých kvůli covidu výrazně ubylo,“ vysvětluje Marek.

Video
Video se připravuje ...

Vedoucí projektu Petr Marek a další ambasadoři pohovořili o projektu Vycházky Po stopách totalitní minulosti a připomněli důležitost historických znalostí Bez komunistů

Uzávěrka je 30. dubna

Děti mohou své výstupy na téma totalitní minulosti bývalého Československa zasílat do 30. dubna na e-mail na mail bezkomunistu89@gmail.com nebo na adresu Bez komunistů.cz, Xaveriova 94, 150 00 Praha 5. Pokud si soutěžící zvolí výtvarný výstup, stačí ho naskenovat nebo nafotit a poslat. V případě multimediálního souboru organizátoři doporučují poslat soubor přes úschovnu. Více informací o soutěži je na webu.

Zaslané práce vyhodnotí odborná porota. „V porotě budou výtvarníci, filmaři i češtináři. Nebudou chybět ani známé osobnosti, jako frontman skupiny Lucie David Koler nebo předsedkyně Výboru dobré vůle Nadace Olgy Havlové Dana Němcová,“ popsal Marek.

Spodní věková hranice účastníků není omezena, i když podle Marka se soutěže, která se bude konat už počtvrté, většinou účastní žáci druhého stupně ZŠ a středoškolští studenti. Výherci pak budou oceněni v prostorách Staroměstské radnice a ze všech došlých děl bude uspořádána i putovní výstava.

Fotogalerie
35 fotografií