Studie bude primárně řešit současné autobusové nádraží, sousední areál bývalých skladů a nákladové části Masarykova nádraží severně od kolejiště a východně od magistrály. Urbanistické týmy by se měly zabývat i širším okolím nádraží. „V území bude požadováno především řešení základní struktury a objemů zástavby, koordinace všech modů dopravy a vytvoření základní kostry veřejných prostranství,“ píše se v dokumentu, který schválili radní.

Workshop

Do řízení soutěže se zapojí zástupci vedení magistrátu, radnic Prahy 1, Prahy 2, Prahy 3, Prahy 7 a Prahy 8, městského Institutu plánování a rozvoje (IPR), vlastníků řešených pozemků a společnosti ONplan, která bude soutěž organizovat. Kromě toho vznikne širší pracovní skupina, kde budou zastoupeni i další aktéři. V porotě bude pět odborníků a po jednom zástupci hlavního města, IPR, Penty a ČSAD Praha.

Zadavateli soutěže budou podle náměstka primátora Petra Hlaváčka (za TOP 09) oba investoři, tedy Penta a ČSAD Praha. „Je to materiál, který vychází z memoranda, které jsme zpracovali a podepsali zhruba před půl rokem,“ uvedl. Dodal, že výsledná studie bude sloužit jako podklad pro navržené změny územního plánu, bez jejichž schválení hlavním městem firmy nebudou moci svoje plány v oblasti uskutečnit.

Mezinárodní soutěž bude mít podobu tzv. soutěžního workshopu, při kterém soutěžní týmy již při tvorbě návrhů komunikují s porotou, magistrátem, investory, městskými částmi a dalšími dotčenými aktéry. Podle schváleného dokumentu se soutěže zúčastní předběžně pět týmů, které porota vybere na základě portfolií. Workshopy se uskuteční tři - v prvním týmy vytvoří koncept, který následně ve druhém kole rozpracují v návrh a po třetím setkání bude vyhlášen výsledek. První workshop se má uskutečnit v květnu příštího roku, druhý v červenci a výsledky soutěže mají být podle harmonogramu vyhlášeny v říjnu.

Spory

Ohledně zástavby Penty kolem Masarykova nádraží se v poslední době objevily spory. Kritizovala ji například opozice v Praze 1, Český národní komitét Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS), Národní památkový ústav a Klub za Starou Prahu.

Opozice v Praze 1 požadovala, aby se magistrát odvolal proti územnímu rozhodnutí ke stavbě, což se však nestalo. První dva bloky domů přímo u Masarykova nádraží tak již mají pravomocné územní rozhodnutí a podle dřívějšího vyjádření Penty se má začít stavět na začátku příštího roku. Magistrát se podle vyjádření vedení města s Pentou dohodl, že v druhé části projektu, která je plánována právě směrem na Florenc, bude minimálně 40 procent bytů.
Video
Video se připravuje ...

Hluché místo u Florence se probouzí k životu. Konec močového odéru a dealerů drog, těší se Praha 8 Eva Fornálová

Fotogalerie
7 fotografií