Pracovní skupinu vytvořila poslankyně Červíčková loni v únoru a v poslanecké sněmovně předložila návrh novely zákona o sociálních službách, který by měl ochránit seniory v proti šikaně v pobytových zařízeních. Dosud česká legislativa žádnou takovouto úpravu nenabízí, což je podle poslankyně Červíčkové naprosto tristní. Změna má zpřísňovat podmínky pro provozovaní sociálních zařízení a stejně tak i kontroly.

Největší problém vidí poslankyně především v tom, že podat stížnost na kvalitu péče, popřípadě na nevhodné zacházení mohou pouze klienti registrovaných poskytovatelů zdravotních služeb. Do těch spadají ale pouze nemocnice. „Zařízení sociálních služeb do této kategorie vůbec nespadají a pokud se chce klient nebo jeho rodina domoci nějaké nápravy, je to úkol v podstatě nereálný. A nejde jen o zdravotní péči jako takovou, ale samozřejmě i o dodržování práv klientů těchto zařízení,“ vysvětlila Monika Červíčková.

Vláda novelu nepodpořila

Předloženou novelu ale vláda nepodpořila s odůvodněním, že ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) připravuje komplexní novelu a dílčí úpravy proto nemají smysl. S tím ale poslankyně Červíčková zásadně nesouhlasila, a proto vyzvala ministryni Maláčovou v interpelacích ke společnému jednání.

„Paní Maláčová mi slíbila, že do konce listopadu předloží novelu zákona o sociálních službách, kterou vypracuje přímo MPSV. Pokud se tak nestane, je připravena ke společnému jednání. Bohužel paní ministryně novelu nepředložila, proto ji budu v následujících dnech kontaktovat a pozvu ji na jednání naší pracovní skupiny,“ řekla Červíčková. „Pokud bude paní ministryně zaneprázdněna a jednání s ní se neuskuteční, jsme přesto připraveni podat alespoň pozměňovací návrh. Myslím, že už je načase jednat a ne jen mluvit,“ dodala Červíčková.

Dlouhodobý podstav personálu situaci nezlepšuje

Jednání na téma šikana seniorů v pobytových službách se zúčastnil i radní městské části Praha 5 pro sociální oblast Petr Lachnit, který vidí souvislost mezi šikanou seniorů a přetíženým a nedostatečně ohodnoceným personálem. „Je třeba si uvědomit, že práce v domovech seniorů a dalších zařízeních podobného typu je velmi náročná. I když v posledních letech se mzdy zvýšily, pořád nejsou na takové výši, aby se sem lidé hrnuli ve velkém. To vede samozřejmě k dlouhodobým podstavům, z čehož mohou vznikat i tyto vyhrocené situace,“ řekl na jednání Lachnit.

„Samozřejmě to není omluva, ale myslím, si, že by se tato problematika měla řešit komplexněji. Mít možnost postihu je samozřejmě důležité, ale myslím si, že je také důležité ty pracovníky pozitivně motivovat. Nabídnout jim delší dovolené, odměny, dovzdělání a dbát na psychickou hygienu,“ dodal Lachnit a upozornil, že Městské části nemají prakticky žádnou možnost tyto služby kontrolovat.

Více pravomocí pro samosprávy

„Myslím, že by do budoucna bylo třeba, aby samosprávy v této oblasti získaly mnohem více kompetncí, ay mhly reagovat prožně a rychle. Za současného stavu je to takřka nemožné," uzavřel Lachnit.