Otevřené budou v zoo jen některé pavilony, v nichž bude limitovaný počet návštěvníků. Lidé budou moci navštívit například pavilon šelem a plazů, kde bude moci současně být nejvýš 36 návštěvníků, pavilon hrochů a pavilon goril. V těchto pavilonech bude moci v jednu chvíli být méně než deset lidí.

Naopak s ohledem na možnost přenosu covidu-19 na primáty zůstane uzavřena Indonéská džungle. „Uzavřeny zůstanou rovněž pavilony, kam by se vzhledem k limitu 15 metrů čtverečních na osobu vešlo jen několik málo návštěvníků,“ doplnil Bobek.

Otevře i Botanická zahrada

Na znovuotevření se chystá i Botanická zahrada v Troji, řekla mluvčí Klára Hrdá. Podle vládou nastavených pravidel rozvolňování by měla být podle mluvčí návštěvníkům umožněna také návštěva skleníku Fata Morgana.

Zoo jsou pro návštěvníky uzavřené od pondělí 12. října, botanické zahrady se veřejnosti uzavřely o deset dní později. Vládní opatření mělo za cíl zpomalit šíření pandemie covidu-19. Ztráty v příjmech ze vstupného, parkovného, prodeje suvenýrů či pronájmu restaurací se podle nedávného vyjádření mluvčí zoo Lucie Dosedělové odhadují asi na 80 milionům korun.

Národní zemědělské muzeum

Otálet s otevřením nebude ani Národní zemědělské muzeum - a to jak v Praze, tak i v Ostravě. Dne 27. prosince se též plánuje otevření nové pobočky v Kačině. Tam se připravuje výstava Tajemství dřeva, v Praze je pak ještě panelová výstava na téma Kůrovec- pohroma lesa. „V muzeu potravin a zemědělských strojů v Ostravě připadá datum znovuotevření přímo na den oslav výročí 50 let pivovaru Nošovice, což je také téma hlavní výstavy sezony,“ dodala za muzeum Jitka Taussiková.

Počet návštěvníků komentovaných prohlídek bude omezený na devět plus průvodce. Návštěvníci budou muset mít po celou dobu prohlídky zakrytý nos a ústa rouškou nebo respirátorem. Měli by pak dodržovat rozestupy.

Video
Video se připravuje ...

Nechte se pozvat na krátkou procházku trojskou botanickou zahradou. Takové pohledy jen tak nezažijete! David Malík

Fotogalerie
199 fotografií