Dobročinnou akci Giving Tuesday už pátým rokem pořádá v České republice Asociace společenské odpovědnosti. Ta na svém webu sdružuje všechny projekty, které se do akce zapojují a lidé si tak mohou podle svého vybrat, na co konkrétně chtějí přispět. V současné době, kdy celý svět sužuje pandemie koronaviru je pomoc vítanější více než kdy dříve. Na znamení všech dobrých skutků bude 1. prosince večer v barvách Giving Tuesday nasvícena rozhledna na pražském Petříně a nemocnice Na Bulovce.

„Giving Tuesday je jedinečnou příležitostí stát při sobě a navzájem se i v této nelehké době podpořit. Pozitivní zprávy plné naděje totiž dlouho nebyly ve společnosti potřeba tolik, jako právě nyní. Všichni máme něco, co můžeme darovat, a díky sociálním sítím, on-line dárcovství či nakupování, poštovním službám a telefonům existuje mnoho způsobů, jak vaši štědrost využít k podpoře druhých,“ říká Lucie Mádlová, výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti a dodává, že zapojit se lze kdykoli nejen 1. prosince.

Podpořit lze seniory, děti, opuštěné mazlíčky

Loni se do projektu zapojilo více než 333 dárcovských výzev a letos je číslo podobné. Vybrat si lze s opravdu z pestré nabídky dobročinnosti. Podpořit lze lidi bez domova, seniory, nedonošené děti, či sirotky, ale také psí a kočičí útulky a další podobné organizace.

1. Prosince se v rámci světového dne štědrosti Giving Thusday rozsvítil Petřín nebo třeba nemocnice Na Bulovce
Autor: Asociaci společenské odpovědnosti,

Jednu ze zapojených organizací je i Naděje, která z vybraných peněz hodlá nakoupit především boty, zimní ponožky a teplé oblečení, které budou jejich terénní pracovníci rozdávat potřebným lidem nejen v denních centrech, ale i přímo v ulicích.

„Zima je pro lidi bez domova nejtěžší období a tato bude vzhledem k aktuální situaci ještě složitější. Základní pomoc, kterou jim můžeme nabídnout, je teplé oblečení a vhodné boty. Jak pomoc probíhá? Díky příspěvku můžeme nakoupit boty, ponožky a teplé oblečení, které naši pracovníci přímo v terénu a denních centrech předají potřebným lidem bez domova,“ popisuje Lucie Kadlecová z Naděje.

Praha 2 podpoří útulky

Do projektu se už po několikáté zapojuje i Praha 2, která se svoji podporu zaměřuje na psí útulky. Na náměstí Míru instalovala oranžový sběrný kontejner, kam lidé mohou nosit psí krmivo, hračky, deky a další potřebné věci, kterých je v útulcích nedostatek.

„Praha 2 byla vůbec první městskou částí, která se do projektu Giving Tuesday zapojila. Rok od roku lidé přinášejí víc dárků. Minulý rok jsme už rozváželi dary ze sbírky nákladním autem. Pro mne je to jasné znamení, že na Dvojce žijí lidé s velkým srdcem a doufám, že v téhle tradici se tu bude ještě dlouho pokračovat. Předem děkuji všem, kteří se do sbírky pro opuštěná zvířata zapojí i tentokrát,“ řekla starostka Jana Černochová (ODS).

Kontejner bude na náměstí Míru do 19. prosince. Pak pracovníci úřadu rozvezou vybranou pomoc do vybraných útulků. „Čtvrtou adventní neděli 20. prosince, pracovníci úřadu městské části společně s radními darované předměty rozvezou přímo do vybraných útulků v Praze Libni, Bohnicích a v Lysé nad Labem,“ doplnila starostka.

Rozzáří se Petřín i Bulovka

Na počest všech dobrých skutků se v Praze kromě rozhledny na Petříně rozzáří i nemocnice na Bulovce. Tu ozáří symboly srdce a baterie. Jejich podobu vytvořilo kreativní studio Visulove. „Jsem nesmírně rád, že můžeme symbolicky svítit na počest všech hrdinů z nemocnic či dalších potřebných zařízení i občanů postižených pandemií koronaviru,“ uzavřel Michal Okleštěk z kreativního studia Visulove.

Video
Video se připravuje ...

Takhle se Praha probouzí do prvního letního dne! Natáčeno z petřínské rozhledny. 

Fotogalerie
59 fotografií