Dcera nad rakví pekaře Merhauta (†75): Nemoc nám ho brala po kouscích
Slunce pražilo do žulového kříže, v tichu smuteční síně v Lysé nad Labem zazněla slavná dechovka Už troubějí. Sbohem tu dávalo asi sto lidí – rodina, přátelé, zaměstnanci, sousedé. Odešel muž, který jim voněl domovem. Zakladatel Merhautova pekařství, Miroslav Merhaut starší (†75).
Na první pohled jen pekař. Na ten druhý? Legenda! Po revoluci rozjel vlastní podnik, začínal s deseti lidmi a jedním autem. Dnes nese jeho jméno síť poctivých pekáren, kam lidé chodí nejen pro rohlíky, ale i pro kus poctivosti. Přesně takový byl i on. „Rodina, poctivost, práce. Byl to veselý společenský člověk, který měl rád lidi, smích a legraci,“ pronesla nad rakví jeho dcera. Hlas se jí zadrhával, oči se leskly.
Miroslav miloval lidi. Bavilo ho být mezi nimi. „Miloval chvíle s rodinou i přáteli ať už na mysliveckých akcích nebo na tanečním parketu,“ řekla dcera. Její otec byl hodně veselý člověk. Rád se smál, ale nikdy na úkor druhých. V tom byl celý on. Hřejivý, lidský, pevný jako chléb, který celý život pekl.
Dcera naznačila i to, když se její tatínek začínal ztrácet před očima. „Nemoc nám ho brala po kouscích, ale vzpomínky na něj zůstávají celé. A právě ty neseme dál. S úctou, s vděčností a tichým smutkem. Děkujeme ti tati za život, který si žil a za všechno co si do toho našeho vložil. Bez velkých slov, ale s velkým významem,“ řekla dcera na rozloučenou s milovaným tatínkem.
Kdo byl Miroslav Merhaut (†75)?
Své pekařství založil v roce 1991 v Benátkách nad Jizerou. Začínal s deseti zaměstnanci a rozvozovým autem. Pekl základní pečivo, bílý chléb, rohlíky nebo housky. Firma, kterou pojmenoval MIMOZA, se postupně rozrostla. Už za pár let dodával pečivo do desítek obchodů, otevřel vlastní prodejny a rozšířil sortiment o jemné pečivo i cukrářské výrobky. Později vedení firmy předal svému synovi, ale duch firmy zůstal jeho – poctivý, rodinný a stále voňavý.
Nie sú celebrity, tak si ich bulvár vytvorí ...