Fragmenty díla byly doposud součástí Křižíkova pavilonu v Praze 7, který se bude rekonstruovat. „Výstaviště kombinuje spoustu architektonických slohů a jedna jeho velká část teď mizí, tak jsme si řekli, že by bylo hezké něco z toho zachovat a dát tomu nějakou přidanou hodnotu,“ řekl o vzniku celého projektu nástěnného díla pražský radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) při příležitosti otevření expozice děl na dvorku Kampy. Lidé, kteří si teď díla koupí, si vlastně domů odnesou nejen umělecké dílo, ale symbolicky i kus historie Výstaviště.

Otevření dvorku muzea se zúčastnil i jeden z dvou autorů Michael Škapa alias Tron, který popsal, jak dílo vznikalo i kde čerpali inspiraci.  Vznikal podle skicy, kterou vytvořil spolu s Ondřejem Vyhnánkem, který si říká X-Dog. Kromě autorů na realizaci pracovalo na realizaci dalších šest lidí. Tvořili na vysokozdvižných plošinách, na kterých se pohybovali až v desetimetrové výšce. Tematicky je jejich výtvor na pomezí sc-fi a fantasy. Oba autory podle jejich slov také ovlivnilo graffiti, které oba dříve dělali nebo také komiksy.

Jiskra naděje 

Dílo nazvané Jiskra zobrazovalo bájné ztracené město nebo hlavu, která se chystá vdechnout metropoli nový život, v ruce drží jiskru a kolem víří vesmír. Kombinace světa techniky i fantaskní vize jsou propojené do jednoho celku, ale vzniklo tak, aby bylo možné je rozebrat. Podle Šlapy ale má i určité sdělení směrem k současnosti. „Hlavní postava držela v ruce jiskřičku naděje, aby časy spěly k lepšímu,“ říká.

Jednotlivé desky fungují i jako samostatné obrazy a jedním z vystavených děl je i fragment centrální postavy, která měla místo očí hodiny. „To je vlastně nejdůležitější část té malby,“ doplnil jeden z autorů.

Peníze pro nemocné děti a samoživitelky

Výstavu mohou návštěvníci na dvorku Muzea Kampa vidět až do 8. prosince. Od 9. prosince se bude konat charitativní dražba jednotlivých kusů muralu. Výtěžek poputuje na podporu dvou organizací, pomáhajícím rodinám, která jsou kvůli koronavirové krizi ve finanční tísni. Část výtěžku půjde Klubu svobodných matek, část organizaci Pink Bubble, která pomáhá dětem, jejich rodinám a mladým lidem v boji s rakovinou.

K vydraženému fragmentu dostane nový majitel i certifikát, kde bude přesně řečeno, z jakého místa nástěnného díla kus pochází. Předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil (TOP 09) doufá, že mezi návštěvníky dvorku muzea se najdou budoucí majitelé částí díla. „Vyzýváme všechny, kteří mají rádi umění a chtějí pomoci matkám samoživitelkám a nemocným dětem, aby se do aukce zapojili,“ řekl při příležitosti otevření venkovní expozice za Muzeum Kampa.

Fotogalerie
13 fotografií