Kašna, která se také nazývá Lví nebo Kohlova, se nachází na druhém nádvoří Pražského hradu a byla postavena v roce 1686 za vlády císaře Leopolda I. Habsburského a na jeho počest také nese písmeno L.

Vedení Pražského hradu se rozhodlo chybějící prvek na kašnu vrátit minulý rok. Nejedná se ovšem o původní orlici, ale o její uměleckou kopii. Tu vytvořili restaurátoři Petr Douda a Petr Beneš v podstatě stejným způsobem jako vznikl originál z měděného plechu. Uměleckou malbu provedla restaurátorka Dagmar Hamsíková. V pátek byla k vidění i původní orlice, která se našla v depozitáři.

Odkaz na historii Hradu

Vedení Hradu se rozhodlo orlici vrátit proto, že odkazuje k české státnosti a významu Zemí Koruny české a mnoho podobných symbolů Svaté říše římské v areálu zůstalo mimo jiné na Matyášově bráně. „Obnovením původní kompozice kašny císaře Leopolda chceme připomenout skutečnost, že Pražský hrad býval centrem Svaté říše římské,“ komentoval návrat orlice ředitel Odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky Pavel Kroupa.

Původní orlice, která se našla v depozitáři.
Autor: Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

Tvůrcem kašny je sochař Hieronymus Kohl, s nímž na realizaci spolupracoval kamenický mistr Francesco Bartolomeo della Torre a je zbudována z pískovce. Je také plná symboliky. Dá se říci, že se skládá ze dvou "pater", které tvoří jednotlivé mísy, do kterých stéká voda.

Antické symboly

Na kašně lze nalézt mnoho antických motivů. Spodní mísu podpírá čtveřice antických bohů - Merkura (bůh obchodu), Vulkána (bůh ohně a práce s kovem), Neptun (bůh řek a jezer) a Herkula oděného do lví kůže, který sice nebyl v antické mytologii bohem, ale byl synem vládce bohů Dia.

Další "patro" kašny podepírají rovněž mytologické postavy a to dva Tritóni. Tento syn vládce vod Poseidona je zobrazován jako napůl člověk a napůl ryba. Vodu chrlí tři lvi symbolizující odvahu nebo statečnost. Dvouocasý lev je také od 13. století heraldický symbol českých zemí.

Spojení symbolů

Nově obnovený vrchol kašny vznikl spojením symbolu Svaté říše římské, kterým je dvouhlavá korunovaná orlice a českého lva. Ten je navíc obtočený řádem Zlatého rouna, což byl údajně osobní přínos Leopolda I. k celé kompozici. Symbol orlice má odkazovat na tradici z antického Říma a až do poloviny 13. století ji používali i Přemyslovci. Císař Leopold I. se navíc jako jeden z mála Habsburků nechal na Pražském hradě korunovat českým králem.

Vedení Pražského hradu v souvislosti s návratem orlice upozornilo, že  je často mylně zaměňována za znak Habsburského císařství a právě i proto byla před více než sto lety stržena.

Fotogalerie
23 fotografií