Pražský hrad se po uzavírce kvůli opatřením spojeným s pandemií koronaviru znovu veřejnosti otevřel v pondělí. Zpočátku přicházeli návštěvníci sporadicky, zájem ale o nejnavštěvovanější českou památku postupně stoupá. „Ale se stavem před pandemií je to zcela nesrovnatelné,“ poznamenal Vít Novák z tiskového oddělení Pražského hradu s tím, že areál Hradu byl stále téměř prázdný.

To se však od pátku změnilo: Hrad bezplatně zpřístupnil své objekty až do pondělí 1. června a turisty se to začalo jen hemžit! Na Pražském hradě se v pátek, ale hlavně v sobotu tvořily dlouhatánské fronty nedočkavců. „Přišlo třikrát až čtyřikrát víc lidí než včera,“ uvedl k sobotní návštěvnosti pro Blesk.cz Novák s tím, že se jedná o tisíce lidí, přesný počet ale nezná. „Je to takový návrat Čechů na Hrad, většina návštěvníků totiž byli čeští turisté,“ uvedl s tím, že v takovém trendu chce Hrad pokračovat, protože Pražský hrad je národní kulturní bohatství. V době před koronavirovou krizí tam mířila většina zahraničních turistů.

Pokud se nejedná o rodinné příslušníky, musí lidé ve frontách podle vládního nařízení dodržovat dvoumetrové rozestupy nebo mít nasazenou roušku. Na to návštěvníky Pražského hradu upozorňují cedule umístěné podél front. Podle Nováka se lidé chovali ukázněně, používali dezinfekci a předepsané rozestupy dodržovali, někteří měli raději i venku nasazené roušky.

Lidé se mohou bez koupě vstupenky podívat do Starého královského paláce, katedrály sv. Víta, baziliky sv. Jiří, Rožmberského paláce, na expozici Příběh Pražského hradu, Svatovítský poklad, výstavu v Královském letohrádku nebo do Zlaté uličky. 

Areál Hradu je otevřený od 06:00 do 22:00, dočasně vedení Kanceláře prezidenta republiky zrušilo plošné vstupní kontroly. I nadále je ale podle Nováka zakázáno vstupovat do Hradu s nebezpečnými předměty.

Samotné návštěvnické objekty a výstavy jsou otevřeny od 10:00 do 18:00, turisté mohou přicházet bez registrace. Svatovítská katedrála ale má od pátku do neděle z liturgických důvodů omezený provoz, otevírací dobu lidé naleznou na www.hrad.cz.

Hygienické předpisy

Podle Nováka musí návštěvníci dodržovat předepsané hygienické předpisy, tedy například musí mít ve vnitřních prostorách zakrytá ústa nebo si musí dezinfikovat ruce. Pracovníci Hradu také striktně dohlížejí na to, aby na jednom místě nebylo příliš mnoho lidí. Podle vládního doporučení Hrad stanovil maximální kapacitu svých objektů tak, aby na deset metrů čtverečních připadla jedna osoba. Do katedrály sv. Víta tak smí v jeden okamžik nejvíce 250 lidí, do Vladislavského sálu 200, do Zlaté uličky 130.

V sobotu a v neděli si lidé mohou prohlédnout na třetím hradním nádvoří vozidla, která užívá prezident a jeho doprovod. Podívat se také mohou na polední střídání vojáků Hradní stráže. Ceremonie je podle Nováka proti běžnému střídání lehce upravena, vojáci například nastupují v rouškách.

Fotogalerie
47 fotografií