„V městském prostředí vznikají v létě extrémní tepelné ostrovy, kde je teplota vyšší než v přírodním prostředí. Kapky emitované z jemné trysky mlžícího zařízení absorbují část tepla blízkého okolí právě díky přeměně vody na páru, čímž dochází k ochlazování vzduchu,“ vysvětlil mluvčí PVK Tomáš Mrázek princip mlžítek. Dodal, že spotřeba vody činí přibližně 18 litrů za hodinu a využívá se pitná voda z vodovodního řadu.

Rozvoj

„Mlžící zařízení se neobjeví pouze v centru města, jako tomu bylo loni, ale i v dalších městských částech mimo širší centrum. Mlžítka jsou již v provozu v Praze 14, Praze 17 či Praze 22,“ uvedl Mrázek. Dodal, že o umístění se jedná s 19 radnicemi a s magistrátem.

Letos už se podle mluvčího zařízení objevila také na Palackého náměstí, Tylově náměstí, Ostrčilově náměstí a Rašínově nábřeží v Praze 2. Loni je společnosti umístily i například na hydranty na Staroměstském náměstí, na Karlově náměstí, na Florenci a na Ovocném trhu. V Praze funguje kromě zmíněných mlžítek také řada pítek. Ta jsou například na Klárově u stanice metra A Malostranská nebo na Palackého náměstí u výstupu ze stanice metra B Karlovo náměstí. O pítka se stará městská firma Technická správa komunikací (TSK). Přes zimu jsou mimo provoz.