Magistrát minulý týden v pátek upozornil, že Praha 1 požádala o mimořádnou dotaci ve výši 42 milionů korun, ale proces převodu řízení nemocnice na hlavní město se nejspíše zastavil.

Radní hl. m. Milena Johnová (Praha Sobě) k tomu uvedla, že městská část hazarduje s budoucností nemocnice, kde je ročně hospitalizováno kolem 8 tisíc pacientů a nemá žádnou představu u budoucnosti řízení nemocnice. „Připadá mi, že si Praha 1 bere zaměstnance a pacienty jako rukojmí,“ říká radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví. 

O dotaci se musí podle ní jednat v koalici a nelze o ní rozhodnout během pár dní. „Na prvním místě pro nás samozřejmě je zdraví Pražanů. Na druhé straně ale nemůžeme posílat peníze do černé díry,“ uvedla. Vedení Prahy také úplně nerozumí tomu, jak taková ztráta vznikla a Praha 1 to nezdůvodnila ničím jiným, než tím, že v minulých letech dotaci dostala také. 

Vedení Prahy od starosty Petra Hejmy (STAN) chce slyšet, jakou má představu spolupráce při řízení nemocnice. Ten v lednu vystřídal ve vedení městské části Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě), za jehož působení se o převodu na hlavní město jednalo. Hejma byl tehdy také součástí vládnoucí koalice.

Nemocnici si necháme

Hejma prohlášeni radní Johnové označil za nepodložený útok na Prahu 1 a uvedl, že jasně řekl, že nemocnici na hlavní město převést nechce. „Odmítáme se zbavit odpovědnosti za péči o svěřený majetek,“ do kterého městská část postupně investovala cca 2 mld. korun, říká. O dotaci požádal i proto, že 80 procent pacientů nemocnice jsou z ostatních městských částí. 

Johnová tvrdí, že začlenění do systému pražským nemocnic by pomohlo zmenšit ztráty, které dosahují desítek milionů korun ročně. „Usilujeme o dlouhodobou stabilitu nemocnice, ne o opakované nahodilé lepení ztrát v řádu desítek milionů korun, navíc na poslední chvíli,“ dodává radní a upozornila také, že by budova nemocnice zůstala v majetku městské části. Hejma je stále podle jeho slov připraven jednat s vedením Prahy o zapojení Nemocnice na Františku do této sítě.

Naprostá nehoráznost

Opoziční zastupitelka z ODS, která zároveň působí jako předsedkyně Komise pro zdravotnictví Rady MČ Praha 1 Jaroslava Janderová uvedla, že vyjádření radní Johnové považuje za „naprostou nehoráznost“ a nešetří vůči ní kritikou. „Městská část Praha 1 a Nemocnice Na Františku zřídily oddělení COVES – speciální oddělení pro nemocné s COVID19, které je k dispozici celé Praze. Co udělala paní Johnová? Nic?“ dodala.

Fotogalerie
11 fotografií