„Vážená paní hejtmanko Jermanová, vyzývám Vás, udělejte vše pro to, aby bylo odloženo trestní oznámení na záchranářku paní Brožovou a omluvte se, protože toto byl od Vás velký přešlap,“ adresuje hejtmance starosta. Ten, podobně jako mnozí jiní, vyjadřuje solidaritu se záchranářkou a především s její záchranářskou profesí, díky které jsme koronavirovou krizi přečkali.

Zdravotníkům bychom měli děkovat, ne na ně podávat trestní oznámení!“ zastává Dvořák. „Na stanovišti záchranky ve Zdibech, kde paní Brožová pracovala, prostě pomůcky v dostatečném množství nebyly, to potvrdilo více záchranářů. Pokud tvrdíte, že jste je vydali, měla byste spíše řešit, kde skončily, nebo proč vázla distribuce až k jednotlivým pracovníkům na stanicích. Pokud jste přesvědčená, že jste nepochybila, měla jste ihned v následujícím čísle otisknout reakci a zveřejnit ji na sociálních sítích. Ale podat trestní oznámení? To zásadně odsuzuji,“ uvádí starosta.

Jeden dopis a plno zloby

V obecné povědomí vešla středočeská záchranářka Veronika Brožová v březnu, nedlouho poté, co byl v zemi vyhlášen nouzový stav.  „V období vyhlášené pandemie, kdy i běžní civilisti, kteří dnes pojedou MHD, musí mít roušku přes ústa a nos... tak my nemáme nic. Na našem stanovišti máme v tento okamžik jeden respirátor a tři balíčky kompletních ochranných pomůcek k infekčnímu pacientovi. Obyčejné chirurgické roušky máme z vlastních zdrojů, koupené ještě před obdobím klasické chřipky, a to v omezeném množství. Nejsme nijak chráněni,“ napsala záchranářka mimo jiné hejtmance Jermanové v otevřeném dopisu.

Ten se kompletně minul účinkem. Místo toho, aby Středočeský kraj situaci řešil, začala hejtmanka na sociálních sítích vyvracet to, že by záchranáři neměli dostatek pomůcek, záhy se k ní přidal i ředitel krajské Zdravotnické záchranné služby Jiří Knor, který postup své podřízené, navzdory tomu, že vyvolal velkou vlnu solidarity mezi jejími kolegy i širokou veřejností, kritizoval.

„Váš otevřený dopis paní hejtmance nepovažuji za férový, navíc je jednoznačně nepravdivý,“ vzkázal záchranářce ředitel. „Proto vás důrazně žádám, abyste dříve, než naprosto neprofesionálně začnete hovořit, navíc lživě k veřejnosti, kontaktovala mě či ostatní členy vedení záchranky a problémy řešila primárně s námi. Ostatně, takovýto postup je popsán i v našem pracovním řádu. Berte proto mimo jiné také na vědomí, že Vaše jednání kvalifikujeme jako porušení pracovní kázně,“ sdělil ředitel.

Nebyl všem dnům konec

Tím celá kauza neskončila. Středočeský úřad kvůli vyjádření záchranářky Brožové podal trestní oznámení, a ta má teď co vysvětlovat policistům kvůli domnělému šíření poplašné zprávy. Také za to nyní čelí hejtmanka, která trestní oznámení iniciovala, valné kritice. „Mým úkolem bylo ochránit středočeské obyvatele, seniory v sociálních zařízeních, naše pacienty a tento úkol jsem plnila,“ sdělila na vysvětlenou do ve středu 1. června. Podle ní šlo totiž o nešťastné vyjádření, které rozpoutalo paniku v době nouzového stavu.

Starosta Klecan má ovšem jasno – záchranářům patří vděk, nikoliv trestní stíhání. „Podané trestní oznámení sice nelze stáhnout, ale jistě lze provést kroky, které povedou k jeho odložení,“ píše na facebooku Dvořák. „Uznejte svou chybu a omluvte se,“ vzkázal hejtmance.

Fotogalerie
14 fotografií