Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hrozí záchranářce vyhazov? „Nejsme dost chráněni,“ napsala Jermanové. Zveřejněný dopis naštval jejího šéfa

Autor: veef - 
19. března 2020
21:59

Záchranářka ze Středočeského kraje, Veronika Brožová, napsala 17. otevřený dopis hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO), kde popsala akutní nedostatek jakýchkoli ochranných pomůcek. Celý dopis byl jejími kolegy zveřejněn na sociálních sítích a okamžitě zvedl vlnu solidarity. Dobrovolníci jim několik ústenek i nějaké respirátory darovali. Na otevřený dopis následně reagovala jak sama hejtmanka, tak ředitel středočeské záchranné služby Jiří Knor. Ten ale záchranářce vytkl, že svým neprofesionálním chováním šíří paniku a že porušila pracovní kázeň.

Záchranářka Veronika v dopise středočeské hejtmance zveřejněném na sociálních sítích popsala, že má obavy o zdraví její i jejích kolegů. V sanitce k dispozici měli jen jeden respirátor a tři infekční obleky. „V období vyhlášené pandemie, kdy i běžní „civilisté“, kteří dnes pojedou MHD, musí mít roušku přes ústa a nos...tak my nemáme nic,“ uvedla záchranářka v dopise. Celé jeho znění najdete zde.

Hejtmanka: ZZS má dostatek pomůcek

Na stav ochranných pomůcek u záchranářů ve Středočeském kraji Pokorná Jermanová zareagovala. Podle jejích informací mají dostatek ochranných pomůcek a měli by s nimi vydržet minimálně do pátku. „Ve čtvrtek očekáváme velkou zásilku, ve středu pak přišla zásilka 12 000 odběrových rychlotestů a s nimi i nehlášené ochranné pomůcky, které velmi rychle distribuujeme, mimo jiné i právě ZZS,“ uvedla ve vyjádření na facebooku hejtmanka.  Ve středu tak podle hejtmanky Jermanové středočeští záchranáři dostali zásilku 370 respirátorů a 500 roušek a 500 nano roušek. „Takže v tuto chvíli má každá posádka ZZS dostatek vybavení a ví, jak má postupovat,“ doplnila.

Selhala jste a šíříte paniku!

Na dopis záchranářky Veroniky Brožové reagoval i ředitel středočeské záchranné služby Jiří Knor. Jeho vyjádření sdílela hejtmanka taktéž na svém facebookovém profilu. „Váš otevřený dopis paní hejtmance nepovažuji za férový, navíc je jednoznačně nepravdivý. Zároveň si nevzpomínám, že byste někdy v poslední době kontaktovala vedení středočeské záchranky a řešila s námi problémy, které v dopise uvádíte,“ napsal Knor.

„Proto vás důrazně žádám, abyste dříve, než naprosto neprofesionálně začnete hovořit, navíc lživě k veřejnosti, kontaktovala mě či ostatní členy vedení záchranky a problémy řešila primárně s námi. Ostatně, takovýto postup je popsán i v našem pracovním řádu. Berte proto mimo jiné také na vědomí, že Vaše jednání kvalifikujeme jako porušení pracovní kázně,“ stálo na konci ředitelova vyjádření.

Nic neřeknu!

Blesk.cz se snažil ředitele středočeské ZZS kontaktovat, aby se k dopisu vyjádřil nebo alespoň potvrdil dodávku ochranných pomůcek, o kterých mluvila hejtmanka Jermanová. „Tuto informaci nemohu ani potvrdit ani vyvrátit. Bohužel mám embargo na komunikaci s novináři. Ale věřte mi, že děláme, co můžeme. Sám teď jezdím na výjezdy,“ uzavřel ředitel.

Místo ředitele se nám k ochranným pomůckám vyjádřil alespoň její kolega Ondřej Březina. „Před chvilkou objížděla kontrola z kraje stanoviště Říčany, Brandýs a Zdiby. Aktuálně je na našem stanovišti ve Zdibech 6 celotělových obleků, 3ks respirátorů FFP3, a obyčejných roušek asi 30,“ řekl.

Pomohli i jinde!

A byl to právě kolega Veroniky Ondřej, který dopis hejtmance zveřejnil na facebooku. Pod příspěvkem se pak strhla vlna solidarity. Lidé záchranářům věnovali 200 kusů ústenek a dokonce 4 respirátory FFP3. Na nouzovou situaci u záchranářů reagovali i někteří středočeští politici. „Náš předseda Věslav Michalik se dohodl s vědci, kteří sídlí v Dolních Břežanech, a zajistil pro středočeskou záchranku 100 obleků, které normálně používají vědci v laboratořích,“ stojí na facebooku Starostů a nezávislých.

e.lesanova ( 19. března 2020 23:23 )

Který "novinář" zase zplodil ten debilní titulek?? Proč by, proboha, kdo "vyhazoval" záchranářku?? Novináři jsou opravdu PITOMCI

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa