Dlouhá léta platil bývalý Dům odborových svazů za veřejnosti ne úplně přívětivý. Nebyl důvod do něj chodit, i když se jedná o funkcionalisticky velmi zdařilou stavbu. Když jej proto v červenci v roce 2018 odkoupili noví majitelé, netajili se tím, že jej veřejnosti otevřou. Doslova. „Prvním krokem byla změna názvu na Dům Radost,“ vysvětluje jeden z pěti současných majitelů Martin Louda. Momentálně posledním krokem je zřízení nového butikového kina Přítomnost, které se částečně nachází pod úrovní země.

Multifunkční kinosál

Zřízení kinosálu namísto stávajícího konferenčního sálu budovy plánoval Louda přes rok. Jeho realizace zabrala zhruba půl roku, obnášela novou výbavu sálu a některé designové úpravy. Vyšla souhrnně na sedm milionů korun. Žižkov v něm získal specifický kinosál, který je unikátní svým interiérem. Oproti jiným kinům totiž disponuje denním světlem a především barem!

„V tom tkví kouzlo tzv. butikových kin,“ vysvětluje Jiří Šebesta ze společnosti Aerofilms, která se na vzniku kina Přítomnost spolu s Domem Radost a společností Spectaculare spolupodílela. „Jednak nejsou osazeny klasickými řadovými sedačkami, nýbrž křesílky, gauči a stolky, a hlavně se v kině nekonzumuje jen filmový či hudební zážitek, ale také nápoje a pokrmy,“ vysvětlil.

Po dobu promítání filmů tak mezi diváky bude chodit obsluha z přilehlého baru, která bude v prvé řadě nabízet především alkoholické a nealkoholické nápoje. „K provozu kuchyně zatím nemáme dostatečné zázemí, ale je to vylepšení, o kterém se dá uvažovat. Obsluha se jinak během promítání bude pohybovat tak, aby nerušila zážitek z filmů či jiných akcí,“ přibližuje Šebesta.

Filmy, koncerty i festivaly

Podle Lady Žatecké, ředitelky kina, se skladba promítaných filmů nebude v ničem příliš konkretizovat. „Budeme usilovat o žánrově širší zaměření, než bývá u klasických kin. K tomu plánujeme i různé pravidelné přednášky, talk show i koncerty,“ vysvětlila Blesk.cz. Svůj „život“ mělo kino zahájit již v sobotu 14. března, ale kvůli vládním opatřením proti koronaviru však museli otevření odložit.

Video
Video se připravuje ...

V březnu zahajuje svůj provoz nové pražské kino - Přítomnost. Je jedinečné svým uspořádáním, dispozicí venkovního světla i barem s obsluhou. David Zima

„Do budoucna plánujeme univerzální promítání filmů, které mají diváka bavit. Žánrově nebo národnostně vyhranění zcela určitě nebudeme,“ uvádí Žatecká. Vstupné na filmy podle ní bude odpovídat běžnému vstupnému v multiplexech – okolo 200 Kč.

Pro radost

Kino Přítomnost disponuje zhruba 90 místy, ale jejich počet se možná po krizi ještě navýší. Kromě denního světla, které obstarávají okna v horní části sálu, pak kino disponuje ještě dvěma balkony, ze kterých podle Šebesty mají vzniknout VIP lóže. A co se týče promítací techniky, která filmového diváka zajímá asi nejvíce, je kino díky příspěvku Státního fondu pro kinematografii vybaveno na 4k projekci s prostorovým zvukem 7.1. „Audiovizuální zážitek bude stejně skvělý jako v kterémkoliv jiném kvalitním kinu,“ uzavírá Šebesta.

Nové kino bude muset dodržet pravidla, která stanovila vláda. Od 11. května mohla kina zahájit omezený provoz. V sále může být maximálně 100 lidíkaždá druhá řada musí zůstat neobsazená a v jednotlivých řadách lze prodat nejvýš dvě sedačky vedle sebe. Nutný je dostatek dezinfekce, roušky personálu i návštěvníků a preference prodeje lístků přes internet. 

Fotogalerie
34 fotografií