Jedno z takových míst se konkrétně našlo na Letné na rohu ulic Šternberkova a Janovského, kde vyhozené papírové obaly doslova zaplavily chodník. „Už tam házejí z okna, ne??“ komentoval na facebooku Letenské party výjev uživatel Pedro. „Vypadá to, jako by se ta popelnice pozvracela,“ nebral si servítky uživatel Denis. „Tohle až budou uklízet Pražské služby, to je upřímně lituju,“ uvedl uživatel Štěpán. Podobné výjevy byly k vidění i na skupinách jiných městských částí, třeba Prahy 10 i Prahy 11.

„Na Štědrý den jsem jel po Praze 10 na více míst, a situace byla i večer, cca. kolem 21. hodiny stejná, jako je zachycená na fotografii. Např. na Solidaritě to bylo stejné,“ uvedl pro Blesk.cz obyvatel Prahy 10, který si přál zůstat v anonymitě.

Takto vypadal roh ulic Šternberkova a Janovského na Letné navečer Štědrého dne.
Autor: Printscreen Facebook

Na ulicích přitom takovéto odpadky nemají co dělat, poněvadž je při běžné směně popeláři nevyváží. Je k tomu zapotřebí jiný druh služby, tedy nikoliv vozy na recyklovaný odpad, ale vozy na tzv. úklid stanovišť, za který si hlavní město připlácí. Například  v Praze 9 podle radničního zpravodaje za tento druh úklidu kolem kontejnerových stanovišť vyplácí magistrát ročně téměř dva a půl milionu korun.

Popeláři v akci i o svátcích

Konsorcium Pražské odpady 2016-2025, které tvoří zmíněné Pražské služby a AVE Pražské komunální služby, se nechalo před Vánoci slyšet, že jeho pracovníci vyrazí do ulic i o svátcích. Konkrétně v případě tříděného odpadu by v období mezi 23. a 31. prosincem měly být dokonce v kritických oblastech posíleny svozy.

„Pražské svozové společnosti jsou na každoroční nápor dobře připraveny,“ domnívá se náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). „Věřím, že vysoký standard čistoty v hlavním městě zůstane díky posílenému režimu svozu zachován i během svátků, kdy se nádoby na směsný i separovaný ocitnou pod největším náporem,“ vyjádřil se před vypuknutím vánočního shonu.
Fotogalerie
7 fotografií