Magistrát hlavního města Prahy sice místo hlučné pyrotechniky přivítá nový rok videomappingem, tradiční ohňostroj, který se v minulosti odpaloval z Letné, Vítkova nebo pontonu na Vltavě, nakonec proběhne také, a to v Praze 2. Uspořádá ho spolek Ohňostroj pro Prahu 1. ledna v 18:00. „Videomapping má být vždy patnáct minut po celé hodině. Proto jsme volili klasický čas jako v předchozích letech. Nebudete se to překrývat,“ sdělil za organizátory Jan Šaršoun. Souhlas magistrátu v uvedeném termínu nepotřebuje, jak už dříve sdělil Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Odpálení u Nuselského mostu

Městská část Praha 2 spolku poskytla záštitu. „Jsme tradiční a konzervativní městská část, proto jsme nabídli těmto pánům možnost uspořádat ohňostroj v naší městské části. Vytipovali jsme několik míst. Nakonec jsme se shodli, že nejlepší bude Bastion,“ sdělil místostarosta Jan Korseska (ODS). Místo se nachází mezi parky Ztracenka a Folimanka, nad nímž vede frekventovaný Nuselský most.

„Lokace je pro nás nová. Nuselský most určitě vnímáme jako kritické místo. Jsme připraveni s kolegy z městské policie a krajského ředitelství eliminovat dopravní komplikace, ale nemůžeme je vyloučit,“ řekl pro Blesk.cz Jan Koníř, ředitel obvodního ředitelství Praha 2 Policie ČR.

Odkud ho sledovat?

Ohňostroj s tématem Praha Božská bude poctou zesnulým v roce 2019, zejména pak Karlu Gottovi, jehož hity by také měly zaznít. Nejlepší místo pro sledování bude kromě vyšehradských hradeb z piazzetty u Kongresového centra, kde má být umístěna veškerá aparatura. Zvuk bude přenášet rádio, i lidé na vzdálenějších místech tak budou moci poslouchat hudbu, jež ohňostroj doprovodí. 

Kde se odpálí a kde bude aparatura?
Autor: Ohňostroj pro Prahu

Audiovizuální show chtějí pořadatelé financovat z darů lidí. Na transparentním účtu se během jednoho měsíce nashromáždilo 72 tisíc korun. „Ideální by bylo vybrat milion korun pro velký důstojný ohňostroj, abychom se zařadili mezi další velkoměsta,“ řekl pro Blesk.cz Šaršoun. Stačit ale prý bude i 200 až 300 tisíc. Pokud se nepodaří částku získat, vrátí organizátoři peníze dárcům a ohňostroj zaplatí z vlastních peněz. 

Jak bude vypadat pyrotechnické představení k přivítání roku 2020, zatím není kvůli finanční nejistotě jasné. „S realizátory jsme hovořili o show, která potrvá 12 a půl minuty. Ale to vše záleží na tom, kolik se vybere peněz," vysvětlil Šaršoun. Možnost ovlivnit velkolepost ohňostroje mají lidé do 15. prosince.

Podívejte se na letošní vizuál:

Video
Video se připravuje ...

Náhled, jak bude ohňostroj vypadat Ohňostroj pro Prahu

Videomapping

Ohňostroj, který pořádal magistrát na startu letošního roku, vyšel na 1,7 milionu a připomněl sametovou revoluci. „Rádi bychom zvolili šetrnější variantu jak s ohledem na rozpočet, tak s ohledem na životní prostředí,“ řekl tehdy k bývalému vedení msta primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Letos se místo něj bude konat novoroční videomapping, který pro magistrát vytváří společnost Art 4 promotion, ten ale nakonec vyšel na dva miliony korun. „Videomapping bude rozdělen na sedm obrazů, měl by trvat deset minut a nese název My, Praha,“ uvedl Hofman. Promítat se bude 1. ledna ve třech časech – v 18:15, 19:15 a 20:15.

Fotogalerie
19 fotografií