Na území Prahy 9 se nachází 151 nadzemních a 14 podzemních stání na tříděný odpad. Na první pohled se nedá říci, že by se jednalo o malé číslo. Přesto často dochází k tomu, že jsou kontejnery kvapně zahlceny velkým objemem odpadu. Mnozí za to přitom mylně viní popeláře z toho, že kontejnery vyváží jen jednou za čas.

Záměr chvályhodný, ale nedotažený

Řada obyvatel má tendenci recyklovat odpad, což je bezesporu chvályhodné. Mnozí z nich už neřeší jeho skladnost. Sešlapané plastové lahve či papírové krabice totiž v kontejnerech zaberou logicky méně místa, než ty nesešlapané. A když už lidé ke stanovištím přijdou a vidí, že jsou plné, nechají své odpadky ležet u kontejnerů. A právě to je problém.

Úklid za miliony

Pohozené odpadky u kontejnerů vadí místním i kolemjdoucím. Navíc takové odpadky neodveze posádka vozů na recyklovaný odpad, nýbrž vozů na úklid stanovišť. V Praze 9 hlavní město platí za rok bezmála dva a půl milionu korun za úklid okolo kontejnerových stání, což je zhruba 50 900,- Kč týdně.

„Četnost vývozu kontejnerů na tříděný odpad závisí na jejich zaplněnosti,“ uvádí radní Prahy 9 Tomáš Holeček (ODS). „Aby jejich provozovatel kontejnery častěji vyprazdňoval, fotograficky dokumentujeme vždy několik dní po sobě, že jsou přeplněné.“ Častější vývoz odpadků na základě pozorování však situaci zlepšil částečně.

Lidé šlapejte!

Radnice proto ve spolupráci s herci Divadla Gong natočila hravé poučné video, které vybízí obyvatele k tomu, jak odpad správně třídit a nekupit jej postupně u přeplněných kontejnerů. „Třebaže na toto téma bylo řečeno a napsáno už hodně, věřím, že úsměvné herecké etudy na věčné nerudovské Kam s ním? poučí a možná i překvapí,“ uzavírá místostarosta Prahy 9 Adam Vážanský (ODS).

Fotogalerie
8 fotografií