Na běžné zasedání Rady hlavního města se v pondělí 25. listopadu dostal závažný tisk o bezpečnosti magistrátu. Nakonec byl stažený a bude se projednávat později, ale Blesk.cz má jeho plné znění k dispozici a výsledky kontrol jsou šokující!

Hasiči varují

V roce 2018 se konal audit České společnosti pro jakost a letos bylo připravené i speciální cvičení „Nová radnice“, během nějž se v objektu simulovala situace,vypuknutí požáru a evakuace z budovy. Obě výsledné zprávy poukazují na velké nedostatky v zabezpečení, přičemž za nejzávažnější důvod označují, že radnice je volně přístupná: „Jako největší problém všichni velitelé i další pozorovatelé na místě vnímali nedostatečnou evidenci zaměstnanců a hlavně návštěvníků budovy Magistrátu. V podstatě až do pečlivého prohledání všech místností celého Magistrátu nebylo možné potvrdit, zda je budova tzv. „čistá“ nebo ještě někdo chybí,“ stojí v jedné z výtek výstupní hasičské zprávy.

Turisté a bezdomovci

Téměř každý den se v budově vystřídají davy turistů, kteří sem míří obdivovat funkční páternoster a nezřídka využijí i volně přístupné záchody sloužící pro zaměstnance. Jenže na toalety občas zavítají i bezdomovci, kteří se v okolí magistrátu zdržují. Náměstkovi primátora pro bezpečnost Petrovi Hlubučkovi (STAN) volný přístup lidí nevadí, i když jeho asistentky už kvůli tomu měly nepříjemnou zkušenost: „Děvčata na mém sekretariátu již musela volat městskou policii, aby vyvedla člověka, který je vulgárně napadal a odmítal odejít,“ prozradil náměstek.

Primátor nechce ochranku

Ani primátor Zdeněk Hřib (Piráti) nevidí problém v tom, že je úřad volně přístupný: „Žádného člověka bez domova jsem na chodbě magistrátu nepotkal, Praha má zpracovaný komplexní systém opatření v péči o tyto osoby. Zároveň jsem velice rád, že budova magistrátu je na rozdíl od vládních ministerstev otevřená veřejnosti,“ pochvaluje si primátor, i když jej zpráva varuje před možným nebezpečím a jeho volně přístupný kalendář kritizoval již dříve odborník na bezpečnost Andor Šándor.

„Já se nemusím plížit na Národní třídu v noci, abych tam položil věnec, takže nechápu, proč bych měl mít bodyguarda. Můj kalendář je veřejný, do práce jezdím metrem z Jižního Města,“ odmítá primátor, že by měl mít ochranku nebo by měla být údaje o jeho pohybu méně přístupná.

Ztráta certifikátu

Pražskému magistrátu podle důvodové zprávy ředitelky MHMP Zdeny Javornické hrozí, že kvůli nedostatkům ztratí bezpečnostní certifikát. Ten ale není podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana nutný: „Rád bych uvedl, že k držení certifikátu magistrát nic nezavazuje a není povinný. Jedná se ale o standard u subjektů veřejné i privátní sféry, které pracují s citlivými daty,“ vysvětluje mluvčí. Ředitelka MHMP nyní bude muset najít vhodná opatření, aby se hrozivý stav zabezpečení vyřešil. Od primátora zároveň dostane na dalším zasedání Rady hl. m. Prahy za úkol, aby dodržela princip otevřenosti magistrátu vůči jeho návštěvníkům.

Fotogalerie
18 fotografií