Nejvíce by měly být vidět policisté kolem vánočních trhů, ale budou přítomní i ve velkých nákupních centrech. Právě v nákupních domech by měli policisté upozorňovat zahraniční turisty na kapsáře. Mají pro cizince nachystané brožury v několika jazycích: „V celé České republice se šedesát procent této klíčové činnosti odehrává na území Prahy. A šedesát procent pražských krádeží se stane na území Prahy 1,“ vysvětluje Lerch, proč je nutné si hlídat věci.

Podle ředitele pražské městské policie Eduarda Šustera bude sledovaných 130 míst a strážníky budete moci vidět i na hřbitovech, u kostelů, zkrátka kdekoliv, kde se bude očekávat vyšší počet lidí. Veřejná frekventovaná místa jako Václavské náměstí a Staroměstské náměstí budou chráněná city bloky, aby do davu nemohlo najet vozidlo.

Kontroly řidičů

Hlavní město by podle náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) chtělo žlutočerné kužely připomínající zbarvení vosy nahradit: „Na některých místech vyměníme typické city bloky za žulové kameny, které budou splňovat bezpečnostní parametry, ale nebudou hyzdit město,“ prozradil Hlubuček s tím, že ideálně by se to mohlo stát již na Velikonoce v příštím roce.

O silvestrovské noci v minulém a předminulém roce došlo k tragickým nehodám, při nichž opilí řidiči srazili chodkyně, jež svým zraněním nakonec podlehly. Podle Tomáše Lercha si budou pražští policisté na opilé šoféry dávat pozor a zapojí do kontrol navíc policisty z pořádkového a cizineckého oddělení: „Nemůžeme nikdy zabránit takové situaci, ale snažíme se eliminovat rizika. Upozorňujeme, že budeme kontrolovat požívání alkoholu řidičů motorových vozidel a provádíme zvýšené kontroly během posledních týdnů roku.“

Nátřesk u rozsvěcení stromku

V minulém roce přilákalo rozsvěcení stromku na Staroměstském náměstí tolik lidí, že byla policie nucená uzavřít přístup dalších lidí postranními uličkami. Aby se nebezpečná situace neopakovala, bude se letos stromek rozsvěcet od sobotních 16:30 každou půlhodinu až do silvestrovské noci. 

Fotogalerie
12 fotografií