V kritické situaci se ocitla v úterý odpoledne mladá žena, která si šla zaběhat do Dalejského údolí v Praze 13. Nešťastnou náhodou se totiž zřítila z desetimetrové skalní stěny a utrpěla vážná zranění.

Po měsíci se rozhodla zaslat pražské záchrance dojemný vzkaz, kde všem děkuje za to, jak o její život bojovali a udrželi ji v klidu i ve chvílích, kdy se bála o život. „Dobrý večer, před měsícem 8. srpna okolo 17. hodiny jsem spadla ze skály v Dalejském údolí v Praze 5. Chtěla bych moc poděkovat paní dispečerce, vím, že to bylo dost těžké mě lokalizovat. Měla se mnou trpělivost, nevzpomínám si na všechno, ale vím, že mě držela relativně v klidu a byla úžasná. A stejně tak moc díky záchranářům, nevím, jestli je možné je dohledat. Jsem všem moc vděčná,“ popsala Veronika.

Takhle trénují řidiči sanitek:

Aplikace určila polohu

„Žena zůstala sice při vědomí a dokázala vytočit linku 155, ale následkem otřesu mozku si nevybavovala, kde se nachází. Operátorka pražské záchranné služby však dokázala ženu instruovat k tomu, aby využila novou nouzovou funkci aplikace Záchranka, a určila tak její polohu,“ vysvětlila pro Blesk.cz mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Záchranářům se ji ale nakonec podařilo najít. „Ženu zachránila skvělá místní znalost posádky záchranného vozidla a její spolupráce s operátorkou, která zůstávala po celou dobu v kontaktu s postiženou a podle přibližujícího se zvuku sirény v telefonu současně navigovala záchranáře přímo na místo neštěstí,“ říká dále Poštová. Vše naštěstí dopadlo nakonec dobře a žena se vrátila zpět k rodině bez ohrožení na životě.