Dnes už legendární mazací tramvaj je zpět v ulicích Prahy. Od 11. května letošního roku probíhala její údržba, po které získala mazačka řadu vylepšení. Speciální vůz bude opět pomáhat udržovat tramvajové tratě, v ulicích hlavního města ji toho ovšem čeká mnohem víc.

Mazací tramvaj dostala v opravně tramvají mezi květnem a prosincem 2016 také zesílenou karoserii, povrch plošiny nově tvoří nerezové plechy. Mazačka zároveň významně rozšíří svou působnost v teplejších měsících roku: oblíbená atrakce získala kropící nádrž na zavlažování zatravněných pásů, které se nacházejí mezi některými kolejemi v metropoli.

V neposlední řadě má nyní mazací tramvaj modernizovaný vchod v prostoru předních dveří, proběhlo rozebrání a znovusestavení součástí elektrické výzbroje a stroj nově disponuje i lakem v původním designu.

Kropit začne na jaře

„Aplikace maziva pomáhá výrazně snížit hluk a opotřebení kol a kolejnic. Mazavka se nám osvědčila a díky rozšíření funkčnosti nám nyní bude pomáhat ještě více. Hned na jaře začneme využívat cisternu a budeme zavlažovat přímo z tramvaje zatravněné pásy, které kryjí některé tratě v Praze,“ uvedl technický ředitel DPP Jan Šurovský.

Mazačka slouží na pražských tramvajových tratích od ledna roku 2015. Každý den najede v průměru přes 200 kilometrů. Tramvaj má kromě kamery také GPS a WiFi připojení, takže je možné sledovat její aktuální polohu. V její blízkosti lze přes WiFi využívat připojení k internetu.

Mazací tramvaj se adventně rozzářila.
Autor: Daniel Vitouš

V rámci pražské MHD unikátní vůz na kolejích mohou fanouškové pozorovat na záběrech z online kamery, která má na voze své stálé místo. Záběry mazačky už čítají přes dva miliony zhlédnutí. Video je možné sledovat na webu DPP.

„Mazačka se stala trochu nečekaným fenoménem, tak si přejeme, aby přinesla dopravnímu podniku štěstí i do příštího roku. Říká se přece, že kdo maže, ten jede,“ řekl s úsměvem náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Prohlédněte si, jak vypadalo rozsvícení adventní výzdoby legendární mazací tramvaje v Praze:

Fotogalerie
12 fotografií