Příspěvek na advent, pohřeb nebo prodej vánočních přání. To jsou praktiky falešných popelářů, kteří se začali v předvánočním období pohybovat po Praze. Podle místa jejich výskytu se zdá, že zloději operují po celém území metropole. Pražské služby je evidovali v Nuslích, Jinonicích nebo Benicích.

„Letošní první případ byl zaznamenán ke konci října v Jinonicích, poslední pak minulý čtvrtek v Praze-Benice. Celkově to bylo asi deset případů,“ informoval redakci Blesk.cz mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Neznámí muži podle informací úklidové společnosti vypadají jako její zaměstnanci, mají stejně barevný pracovní oděv nebo jeho část. Někteří lidé těmto podvodníkům skutečně peníze dávají.

„Naši zaměstnanci mají jakékoliv podobné aktivity striktně zakázány a porušení tohoto zákazu by bylo tvrdě postihováno. Lidem doporučujeme, aby těmto podvodníkům žádné peníze nedávali a neprodleně se obrátili na policii. K nám se oznámení dostávají s časovým zpožděním, a přestože ihned na místo posíláme ke kontrole dispečera dané lokality, bývá pozdě,“ uvedl mluvčí společnosti Radim Mana.

Falešní popeláři lidem prodávají také vánoční přání.
Autor: Pražské služby a. s.

Dříve dostávali panáka

Obírání Pražanů o jejich peníze má pravděpodobně historický původ. Falešní popeláři totiž zřejmě spoléhají na skutečnost, že v minulosti se těm pravým při svozu dával panák tvrdého alkoholu. „Je možné, že hřeší na tento zvyk. Musíme ale zdůraznit, že Pražské služby se od takového jednání jednoznačně distancují a odmítají, že by mohlo jít o jejich zaměstnance,“ zdůraznil Radim Mana.

V předvánočním období není tato situace v Praze ničím neobvyklým. V loňském roce nastal podle metropolitní úklidové služby ústup těchto praktik, v dřívějších letech se ale falešní popeláři vyskytovali ve větší míře. „Obecně jsou to jednotky případů v předvánočním období,“ dodal k situaci Mana.