Páteční odpoledne mohlo být tragické pro starší ženu (69), kterou srazila tramvaj u zastávky I. P. Pavlova. Naštěstí ale poblíž bylo mnoho lidí, kteří ihned začali ženě pomáhat. Největší podíl na její záchraně ale mají dvě dívky. Iva Punčochářová a Tetyana Sladovník, zdravotní sestry, které šly náhodou okolo.

Jejich první reakce byla okamžitá. „Byly jsme s kamarádkou na kávě a loučily se, každá chtěla jít jiným směrem. Uviděla jsem, jak paní vkročila do kolejí. Řidič už neměl šanci včas zabrzdit. Rána, křik lidí. Ihned jsme utíkaly k nehodě,“ popisují pro Blesk.cz společně dívky.

Profesionální práce

Nedaleko nehody projížděl také ředitel pražské záchranky Petr Kolouch, který na místo ihned dojel. I podle něj byla práce dívek skvělá a mají nyní velký podíl na tom, že paní žije. I proto by je pražská záchranná služba chtěla v nejbližších dnech ocenit a poděkovat jim za obětavý čin.

„Postup záchranky u nehody byl skvělý! Byli opravdu rychlí. Hasiči, záchranáři, lékař, policie. Skvělá spolupráce a nasazení. Klobouk dolů,“ pokračují dále dívky.

„Pamatuji si, že jsem sebrala telefon nějakému mladíkovi a pak už mluvila s dispečerkou, abychom si předaly informace. To je zajímavé, ale dokonce si pamatuji její poslední slova: Sestři, tak tam hlavně vydržte do příjezdu lékaře,“ dodává jedna z dívek.

Skryté hrdinky

Když na místo dorazili záchranáři v sanitce, dívky potichu a skromně zmizely. „Přijela záchranná zdravotní služba a paní si přebrali do péče, poskytly jsme jim pár informací, které chtěli vědět, a šly pryč. Okolo bylo strašně moc lidí, zmatek, nechtěly jsme tam už překážet,“ shodují se Iva a Tetyana.

Po takovém činu to ale nechtěli záchranáři jen tak nechat být, a proto se cestou médií rozhodli dívky najít, což se nakonec podařilo.

„Byla to věc, kterou by udělal každý. A nebyly jsme tam jen my dvě. Bylo tam dost lidí, kteří nám pomohli. Někdo vytahoval paní zpod tramvaje, mladík volal 155, nějaká paní svazovala tkaničky od tenisek té paní, aby se neztratily a podobně. Je to vždy o spolupráci a hlavně o klidu,“ sdělily nakonec opět skromně obě dívky.

Fotogalerie
3 fotografie