Centrální náměstí sídliště Bohnice se díky projektu promění ve volně přecházející park. Výsledkem modernizace by naopak měla být jednolitá zóna klidu, která poskytne spoustu novinek.

Náměstí v Bohnicích by mělo být konečně moderní.
Autor: MČ Praha 8

Nová podoba náměstí v Praze 8 navíc chytře počítá s možností propojení s dalšími místy městské části. „Parkově upravený veřejný prostor bude jakousi vstupní branou do rekreační trasy, která povede až k Ďáblické hvězdárně,“ uvádí mluvčí místního úřadu Anna Patočková.

Úprava vhodná pro všechny

Dnes prostranství u Krakova místy připomíná spíš období rozkvětu minulého režimu, úpravy ale slibují velkou změnu. Celé náměstí bude volně průchozí, dojde na odstranění veškerých bariér. Nejen místní obyvatelé se po dokončení rozsáhlého zásahu mohou těšit například také na altán s občerstvením a chybět nebudou ani nové veřejné toalety.

Stav před rekonstrukcí náměstí připomíná spíše doby dávno minulé.
Autor: Googlemaps

Z důvodu zmiňované náročnosti celého projektu budou úpravy rozděleny do dvou etap. Přípravné práce včetně získání všech potřebných povolení budou podle Městské části Praha 8 hotové do konce letošního roku. Během roku 2017 dojde na výběr dodavatelské firmy a dokončí se první etapa. Plán počítá s ukončením veškerých stavebních úprav do podzimu roku 2018.

Nové náměstí by lidem mělo dávat větší šanci ke společenskému životu.
Autor: MČ Praha 8

„Podařilo se nám významně pokročit v přípravě revitalizace centrálního prostranství sídliště Bohnice. Tato připravovaná proměna zdejšího významného veřejného prostoru ovlivní podobu lokality na mnoho budoucích let. Snažili jsme se proto, aby podoba revitalizace v co největší možné míře vycházela z přání a potřeb místních občanů,“ prozradil k projektu starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD).

Vize nadějných mladých architektů

První představy o architektonické úpravě náměstí u OC Krakov zajistily studentky stavební fakulty ČVUT. Návrhy poté radnice vystavila přímo v obchodním centru a vedlejším kulturním domě, aby se k vizi studentek mohli vyjádřit také lidé z Prahy 8.

„Získané podklady od místních obyvatel významně ovlivnily zadání veřejné zakázky na zpracování projektové dokumentace pro revitalizaci parku a náměstí Krakov,“ vysvětlila mluvčí místního úřadu Anna Patočková.

„V rámci všech dosavadních příprav této revitalizace jsme kladli maximální důraz na budoucí přínos pro životní prostředí bohnického sídliště. Jsem moc rád, že aktuální podoba projektu tomu plně odpovídá,“ dodává k tématu předseda Komise pro životní prostředí Prahy 8 Vít Céza.

Prohlédněte si všechny náhledy vizualizace:

Fotogalerie
7 fotografií