Čím je stanice Nemocnice Motol zajímavá? Nachází se už na povrchu, strop je zasklený a propouští denní světlo. Další neobvyklou záležitostí je vestibul, který leží až pod úrovní kolejiště.

„Na vestibul přímo navazuje podchod směřující k Fakultní nemocnici Motol,“ dále říká ředitel pražského dopravního podniku Jaroslav Ďuriš. A tak lidé, kteří míří do areálu nemocnice, už od pondělí frekventovanou Kukulovu ulici jednoduše podejdou.

Cestující v nové stanici Nemocnice Motol určitě zaujme skleněný strop. „Nosný systém proskleného střešního pláště stanice tvoří 39 železobetonových obloukových nosníků. Každý z nich má jinou délku a geometrii,“ stojí o stanici v dokumentech Metrostavu.

Stanice se postupně zapouští do svahu podél ulice, tvar nosníků tedy vychází z geometrie stanice a zohledňuje stoupající svah na severní straně a přilehlou ulici na jižní straně.

Víte, že

  • - Původně byl v plánech zanesen název Motol. Stejně jako u stanice Bořislavka a Nádraží Veleslavín došlo k přejmenování. Historické území části Prahy Motol se totiž nachází v jiných místech. Je to jako kdyby se stanice Muzeum jmenovala Vinohrady.
  • - Jako jediná ze čtyř nových je tato zastávka hloubená a peron je na stejné úrovni jako venkovní terén.
  • - Jen 15 minut potrvá cesta z Můstku do stanice Nemocnice Motol.
  • - Další specialitou, kterou má pouze stanice Nemocnice Motol, je nástupiště. Všechny stanice mají ostrovní typ, zde bylo naplánované boční nástupiště. Tedy oboje koleje vedou uprostřed.
  • - Při výstavbě této stanice mysleli architekti i na strojvedoucí. Zasklení stanice je z 30 % zatmavěno pravidelným potiskem a uvnitř byly co nejvíce omezeny lesklé plochy, které by mohly »házet prasátka«.

Ředitel DP Jaroslav Ďuriš: Nemocnice Motol je unikát!

Když se Blesk ptal ředitele pražského dopravního podniku, jaká stanice se právě jemu líbí nejvíce, odpověděl: „Myslím, že každá z nových stanic metra má své osobité kouzlo. Bořislavka například svou barevností, Petřiny netradičním architektonickým řešením výstupů z výtahových šachet, nicméně unikátem v rámci celé sítě metra je právě stanice Nemocnice Motol, kde je vestibul umístěn pod úrovní kolejiště.“

Světlo jako kontakt

„Návrh stanice vycházel ze schizofrenních pocitů – naproti klidnému lesu vhodnému k houbaření se nalézá rušný areál nemocnice, vzniknout měla snadno zapamatovatelná stanice, která by zároveň nepůsobila příliš rušivě na psychiku pasažérů směřujících do nemocnice, transparentní plášť umožní cestujícím kontakt s venkovním světlem,“ vyjadřuje se o stanici Metrostav.

Fotogalerie
8 fotografií