„Prostor nástupiště je navržen tak, aby navozoval dojem městské ulice, čemuž je podřízen návrh dlažeb, stojanů s informačními prvky, laviček i objektu takzvaného přepravního manipulanta,“ popsala Blesku mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková s tím, že poprvé v pražském metru byl jako obkladová barva zvolen odstín champagne.

Samozřejmě ani v této stanici nesmí chybět charakteristický zelený pruh v barvě trasy A. Ze čtyř nových stanic jsou právě Petřiny tou nejhlubší stanicí.

Samotné nástupiště je 37 metrů hluboko pod zemí. Nahoru se cestující dostanou buď výtahem, či po opravdu dlouhých eskalátorech. Dlouhých znamená 51 metrů. Prvenství, co se týče celého metra, ale stále drží Náměstí Míru (87 metrů).

Co se týče výtahů, ani ty nejsou klasické. V této stanici jsou speciální rychlovýtahy. „Bezbariérový přístup do stanice je zabezpečen dvěma rychlovýtahy ve výtahové šachtě o celkové hloubce 24 metrů pod terénem, což zhruba představuje výšku sedmipatrového obytného domu,“ píše o stanici Petřiny brožura Metrostavu.

Podlaha, ponorka, bublina

Podlahu na nástupišti tvoří čtvercové dlaždice, které jsou buď bílé, černé nebo šedé barvy. Mají prý připomínat historické dlažby v ulicích metropole.

Pokud někde kromě názvu není poznat na první pohled, kde se nacházíte, tak zde to opravdu zjistíte okamžitě. A to hned podle dvou věcí – betonové bubliny s plastickým nápisem Petřiny nad dvojicí výtahů na konci nástupiště a takzvané ponorky či mašinky, ve které je ukryt prostor pro dozorčího stanice.

Nejvýraznějším prvkem nástupiště je betonový monolit nad dvojicí výtahů na konci nástupiště – bublina s plasticky vyvedeným názvem stanice.

Dalším dominantním prvkem nástupiště je originálně pojatý objekt dozorčích stanice – říká se mu mašinka či ponorka.
Autor: Foto: D. Malík, M. Přibyl, archiv DPP

Pozor na výluku na »céčku«

Ještě než se v pondělí do provozu zapojí čtyři nové stanice na lince A, proběhne o víkendu výluka na trase C.

A pozor! Ta startuje už v pátek večer – konkrétně v 19:45. Jezdit se nebude v úseku Roztyly–Muzeum. Znovu se provoz obnoví až po Velikonocích v úterý ráno.

Cestující mohou využívat náhradní autobusovou dopravu XC a zároveň je možné jet pravidelnými linkami 135 a 213, které budou posíleny.

Fotogalerie
9 fotografií