Jednoduchá a vkusná! Přesně tak by se dala popsat první nová stanice metra A Bořislavka. „Charakteristickou barvou pro tuto stanici je červená a červenohnědá v kombinaci s opálově zelenou barvou trasy A,“ popsala Blesku mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková s tím, že architekti se snažili pojmout každou stanici konstrukčně jinak. Každý cestující tak okamžitě pozná, kde se nachází! Uprostřed nástupiště je jakási alej stojanů se sedadly. Na tu jsou navázány informační tabule a prostor pro reklamy.

Problémy s názvem

U této stanice byl velký boj s názvem. Původně je totiž v plánech zaneseno označení Červený Vrch – podle tamního sídliště. Vedení Prahy 6 se ale rozhodlo pro název Bořislavka. Proč? Právě takto má být označeno i nové nákupní centrum, které nad stanicí má vyrůst – konkrétně Centrum Bořislavka. Výstavba by měla začít v létě a dokončena má být v roce 2017.

Na řadu přišla až jako poslední

Zajímavostí je, jak postupovala ražba a samotná výstavba. Ač je Bořislavka první po Dejvické, dokončena byla jako poslední. Razící štíty totiž vyrazily od Vypichu a projely touto stanicí až na úplný závěr své trasy. Pokud vás například zajímá, kolik zeminy bylo potřeba vyvézt při ražbě, tak i to mají stavaři spočítané. Bylo to téměř 7000 plných nákladních automobilů.

Kudy se do stanice dostanete?
Autor: Blesk - David Malík

Víte, že...

Původní název: Červený Vrch, zvažoval se i název Horoměřická.

Jedná se o jednolodní stanici (tzn. tvoří ji pouze jediný rozsáhlý podzemní prostor).

Leží mezi křižovatkami ulic Evropská, Horoměřická a Kamerunská.

Nástupiště se nachází 27,8 metru pod terénem, je dlouhé 193 metrů.

Navazuje na malý terminál městských a příměstských linek autobusové dopravy směřujících sem zejména z oblasti Nebušic, Jenerálky a Horoměřic.

Stanice Bořislavka má dva vestibuly. Vstupy do hlavního se nacházejí u křižovatky Evropské s Liberijskou a Horoměřickou ulici, kde mají zastávku tramvaje. Odtud vedou 18 metrů dlouhé eskalátory na nástupiště. Do vestibulu je možné se dostat také z podchodu pod Evropskou u ulic Arabská a Kamerunská. Z něj vedou dva výtahy.