Symbolické zahájení plavební sezony se v neděli uskuteční na březích Vltavy, zpřístupněny budou přilehlé prostory břehů řeky i místa spjatá s vodou.

Návštěvníkům akce nabídne například plavbu na výletních lodích nebo výstavu Povodí Vltavy ke 100. výročí kolaudace Smíchovské komory. Bude také možné podívat se do vodního kanálu Čertovka a povozit se na šlapadlech, pramicích nebo převozních lodích.

Část programu, který připravil Vševltavský spolek, se uskuteční od 9 do 16 hodin v Holešovickém přístavu, program bude také na pražských náplavkách. Tam lidé uvidí ukázku potápěčského, hasičského i policejního řemesla nebo se mohou těšit na vodnické hrátky. Ve veslařském klubu Slavie si pak zájemci mohou zaveslovat na trenažéru a navštívit nejstarší loděnici v Čechách.

Světový den vody

Státní plavební správa doplní program přednáškami o historii a významu Labsko-vltavské vodní cesty a bude učit bezpečnosti na vodě. Zároveň nabídne vyzkoušení testů k získání průkazu vůdce malého plavidla.

Ke Dni Vltavy se připojí také Pražské vodovody a kanalizace (PVK) oslavou Světového dne vody. V Muzeu pražského vodárenství v Podolské vodárně uspořádá firma den otevřených dveří, kam mohou lidé přijít zdarma a bez registrace. Zajímavá místa pražského vodárenství si bude možné prohlédnout pomocí 3D brýlí a technologové PVK pak předvedou chemickou show.

VIDEO: Mlýnské kolo na Čertovce v srdci Prahy.

Fotogalerie
9 fotografií