Michael Rittstein patří mezi přední představitele expresivní figurální malby. Maluje od poloviny 70. let a 17 let vedl ateliér malby na Akademii výtvarných umění v Praze, kde byl v roce 2012 jmenován profesorem. Volný čas tráví od dětství v Brnířově na Domažlicku, kam jezdíval za babičkou. Právě babička i příroda a život v této lokalitě jsou motivem několika obrazů. Na několika obrazech tak figuruje ježek, krtek nebo krávy.

Inspiraci čerpá ze svých osobních zážitků a ze života kolem. Rád maluje i tzv. lokální historky. „Za lokální historku považuji například, když byla v Rudém právu černá kronika, tak tam byly drobné zprávy na tři řádky: Muž, 50 let, přišel na pole, vypil láhev rumu a padl k zemi mrtev,“ řekl novinářům autor obrazů Michael Rittstein

Na výstavě jsou k vidění především nové obrazy z posledních dvou let, ale i starší práce zapůjčené ze soukromých sbírek. Vystaveny jsou i 3,60 metru vysoké obrazy nebo obrazy potažené pletivem a mouchařským pletivem, což dle svých slov použil jako první na světě.

Nohy na stole

Výstava je pojmenována podle obrazu, který se původně jmenuje „Boty od hnoje“, ale pro účel výstavy byl přejmenován na „Nohy na stole“. Na obraze je muž, který přišel udřený z práce a u rodinného oběda si „hodí nohy na stůl“.

„Musím se přiznat, že ty nohy na stůl si dávám taky. Protože já maluju na zemi a za dopoledne udělám třeba 150, 200 dřepů a ty nohy mě bolí. A odpoledne pokračuju,“ sdělil Rittstein. „Nemaluju na zemi pořád. Obraz začínám na zemi, a potom pokračuju už v normální poloze, ale na té zemi strávím třeba měsíc,“ doplnil Rittstein.

Okolnosti výstavy

Výstava navazuje na dvě předchozí výstavy: v Jízdárně Pražského hradu a v českokrumlovském Egon Schiele Art Centru. I tak jsou zde vystavována unikátní díla, a to i díky návratu několika obrazů, které skončily v zahraničí. „Několik obrazů Michala Rittsteina, které se v 80. a 90. letech prodaly do zahraničí, se objevily v aukcích v Dánsku a v Německu. Čeští sběratelé to koupili, a pochlubili se nám. Takže my jsme měli základ výstavy obrazů, které nikdy nebyly v Čechách vystaveny,“ sdělil novinářům kurátor výstavy Petr Mach.

„K tomu se Michael Rittstein zavřel ve svém rodovém stavení v Brnířově na Domažlicku, kde koncentrovaně zhruba osm hodin denně sedm dní v týdnu maloval (sám autor to nazývá „roztírání barvy“, pozn.). A podařilo se mu vytvořit dostatek nosných a unikátních obrazů. Takže jsme mohli dokonce několik starých obrazů z výstavy vyřadit a nahradit je novými obrazy,“ dodal Mach.

Kde? Museum Kampa.

Kdy? Od 9. prosince 2023 do 10. března 2024.

Vstupné: Základní vstupné: 190 Kč, snížené: 100 Kč, dítě do 6 let: zdarma.

Video
Video se připravuje ...

Výstava Nohy na stole (Michael Rittstein) v Museu Kampa Anastazie Podhůrská