Vystavované předměty pocházejí z období mezi 20. léty 17. století a 20. léty 18. století. Řada z nich je u nás vystavována vůbec poprvé. Expozice v historické budově Národního muzea navazuje na výstavu v německém Řezně, oproti které ale návštěvníkům nabízí navíc některé „poklady“ ze sbírek Národního muzea i soukromých sběratelů, a to jak českých, tak i zahraničních.

Poprvé v historii

Baroko je často vnímáno jako doba temna, a to především kvůli četným morovým ranám i řadě válečných konfliktů, jako je například 30letá válka. „Výstava Baroko v Bavorsku a v Čechách boří mýty o období temna a ukazuje toto období též jako dobu světla. Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost spatřit na jednom místě celkem 218 originálních, evropsky mimořádných sbírkových předmětů, z nichž některé jsou opravdovými unikáty nedozírné hodnoty a některé budou vystaveny vůbec poprvé v historii,“ uvádí generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

„Těžiště celé přehlídky spočívá v evokaci „velkého staveniště“, oné křižovatky idejí a uměleckých proudů, jíž se stala střední Evropa na přelomu 17. a 18. století. Návštěvníci si budou mít možnost prohlédnout například jedinečný soubor dobových architektonických modelů z německých sbírek, jako je model kostela sv. Markéty v Baumburgu s unikátní průhledovou perspektivou do interiéru modelu,“ říká autor výstavy Baroko v Bavorsku a v Čechách, uznávaný historik Vít Vlnas.

Dále je k vidění například dřevořezba s vyobrazením Jana Nepomuckého v životní velikosti, olej na plátně s názvem Bitva na Bílé hoře dne 8. listopadu 1620, mramorová náhrobní deska v podobě kostry v životní velikosti (nejtěžší exponát výstavy), otevíratelný dřevěný model evangelického kostela Nejsvětější Trojice v Řezně z roku 1627, Dientzenhoferovský skicář z období kolem roku 1680 nebo poprvé v historii vystavená Kalvárie od Matyáše Bernarda Brauna.

Interakce

Součástí výstavy jsou i interaktivní prvky, které ještě více prohloubí zážitek z celé výstavy. Návštěvníci si tak budou moci prohlédnout detaily obrazů i architektonických návrhů, mapy, fotografie, ale i 3D model kostela sv. Vavřince v Jablonném v Podještědí nebo pohybující se lovecké obrazy. Nechybí ani audionahrávky.

Šest částí

Výstava je rozdělena na šest tematických částí, přičemž každá část seznámí návštěvníka s barokem v různých obdobích a z různých úhlů pohledu. Unikátní je poslední část, která nese název Barokní skvosty ze sbírek Národního muzea, protože si ji mohou prohlédnout pouze návštěvníci v Praze. Tato část na výstavě v německém Řezně k vidění nebyla.

Kde? Historická budova Národního muzea.
Kdy? Od 8. prosince 2023 do 8. května 2023.
Za kolik? Základní vstupné 180,- Kč, snížené 100,- Kč.

Video
Video se připravuje ...

Dva podpisy a je “vymalováno”. Ředitel Národního muzea a ředitel Domu historie Bavorska stvrdili dvěma škrty plánovanou monumentální výstavu o Baroku. Nejprve bude v Německu, poté v Česku. (2022) Jan Dařílek

Fotogalerie
26 fotografií