Samec se jmenuje Uatuma a samička hada Coari. Tento druh se pyšní proporčně nejdelšími zuby mezi nejedovatými hady. „Terárium jsme osázeli výhradně takovými druhy rostlin, které se vyskytují i v přirozených lokalitách těchto psohlavců v Amazonii. Jde o stromový druh hada, takže návštěvníci naši dvojici naleznou zcela jistě ve větvích v horní části expozice,“ uvedl chovatel plazů Vojtěch Víta.

Své jméno získali psohlavci od slavného švédského přírodovědce Carla Linného, tvůrce tradičního botanického a zoologického názvosloví. Na základě tvaru hlavy a tesáků, které připomínají ty psí, nazval prvního popsaného psohlavce druhovým názvem caninus, tedy psí, což později přešlo do českého rodového názvu. Druhový název Batesův dostali psohlavci na počest britského biologa Henryho W. Batese, který upozornil na mimikry nejedovatých živočichů, kteří svým vzhledem připomínají jedovaté druhy, aby odradili nepřátele. Psohlavec Batesův svým vzhledem například napodobuje jedovatého křovináře s latinským jménem bothrops bilineatus.

Podobají se krajtám

Zajímavá je podle Maška podoba psohlavců s krajtou zelenou, kterou návštěvníci najdou v sousedním teráriu. „Ačkoliv psohlavci obývají Jižní Ameriku a druhá jmenovaná sever Austrálie a Novou Guineu, v očích laika jsou k nerozeznání podobní,“ uvedl Mašek. Podle Víty si jsou podobni nejen vzhledem, ale i způsobem života. „Adaptace na téměř stejné prostředí či potravu způsobila takřka totožný vývoj,“ sdělil Víta. „Tento jev nazýváme konvergentní evolucí a v různých mírách je patrný i u dalších zvířat, například u pásovců a luskounů nebo našich ježků a australských ježur,“ dodal.

Fotogalerie
7 fotografií