Do architektonicko-urbanistické soutěž se přihlásilo 41 návrhů, z nichž odborná porota vybrala vítěze. Porota vybrala rovněž druhé místo, které získala Miriam Kaminská se svým návrhem pojatým jako abstraktní sousoší. Jednotlivé soutěžní návrhy Praha 2 představí veřejnosti na výstavě v únoru příštího roku.

Cílem bylo podle autorů navrhnout dílo, které rehabilituje místo na Karlově, budovu a paměť. Snoubí se v něm motiv zániku a zrodu, metamorfózy a reinkarnace, píší v průvodním slově k plastice. Odlitek sochy bude vyroben z bronzu a stát bude uprostřed parku mezi vzrostlými stromy. Kvůli zachování architektury parku k plastice nepovede žádná cesta a ani u ní nebude žádná cedule s názvem nebo dalšími popisky.

Dětská nemocnice

Stavba Dětské nemocnice Františka Josefa I. začala v roce 1898 podle návrhu architekta Karla Starka. První pacienty přijala v roce 1902. Na předpolí Nuselského mostu stávala až do roku 1971. Její pavilony byly tehdy zbořeny kvůli výstavbě Nuselského, původně Gottwaldova, mostu.

„Vítězný návrh je nevšedním moderním uměleckým dílem s jedinečným propojením historie s atmosférou tohoto místa. Koresponduje s jedním z mých cílů, a to přinášet co nejvíce umění do veřejného prostoru, kde je může obdivovat každý z nás. Takový příklad umění může nakonec oslovit stejně široké obecenstvo jako projekty velké kultury, za kterými je potřeba se cíleně vydat do galerií nebo muzeí,“ uvedl náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09).

Fotogalerie
7 fotografií