Scény jak z akčního filmu, přesně tak vypadal příjezd Věstonické venuše do historické budovy Národního muzea. Dvě černá SUV doprovodila osobní auto Národního muzea do podzemních garáží. Nejřív vystoupil zásahový tým, který následně nejstarší keramickou sošku na světě doprovodil do trezorových místností Historické budovy Národního muzea, kde ji návštěvníci uvidí až do konce února.

„Věstonická venuše je zlatým hřebem výstavy Nejstarší šperky a ozdoby těla, Jsem nesmírně rád, že máme opět příležitost ji návštěvníkům ukázat, jen vzácně totiž opouští svůj trezor v Moravském zemském muzeu v Brně. Spolu s ní jsou zde však k vidění i další unikáty staré až 30 tisíc let, navíc něteré nebyly nikdy dříve vystaveny,“ řekl na zahájení generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. „Celková cena všech vystavovaných exponátů je samozřejmě nevyčíslitelná, nicméně pojišťovací částka je stanovena na 100 milionů korun,“ dodal ředitel.

„Věstonickou venuši plánujeme vystavit ještě v roce 2025, při stoletém výročí jejího nalezení, pak bude na velmi dlouho odpočívat ve svém trezoru u nás v muzeu,“ dodal generální ředitel Moravského zemského muzea Jiří Mitáček.

Věstonická venuše byla nalezena v roce 1925 týmem archeologa Karla Absolona ve zbytcích pravěkého ohniště na sídlišti lovců mamutů mezi Pavlovem a Dolními Věstonicemi společně s kamennými nástroji a zvířecími kostmi. 11,5 centimetru veliká soška, která je dokladem počátků keramiky, je vystavována pouze ojediněle.

První loutka

Velkou vzácností je i tzv. Brněnský šaman, jenž je považován za nestarší loutku na světě. Nalezena byla v roce 1891, když ve Francouzské ulici v Brně dělníci budovali kanalizaci. Podařilo se jim totiž odkrýt hrob „Brněnského šamana“. Jedinečné na ní je jednak to, že nejde o ženu, jednak že je složena z jednotlivých částí, které mohly být k sobě volně připevněné a fungovat podobně jako dnešní loutky. Vyrobena byla zhruba před 25-20 tisíci lety z mamutího klu.

Bílé zlato prehistrorie

Návštěvníci Národního muzea budou mít možnost na výstavě spatřit také artefakty pocházející především z Dolních Věstonic, Pavlova, Předmostí a jeskyně Pekárny. Mimořádně budou k vidění originály všech paleolitických venuší, tedy figurek žen nalezených na území České republiky. Dalšími exponáty jsou náhrdelníky, čelenky, náramky či prsteny a mnoho dalších předmětů z typických dobových materiálů včetně tzv. bílého zlata prehistorie – mamutoviny, kostí, zubů, kamene, jantaru nebo dokonce lastur.

Kdy: 22. 9. 2023 – 29. 2. 2024

Kde: Národní muzeum

Za kolik: dospělý 280 korun, děti od 15 let, studenti a senioři 180 korun, školy zdrama

Video
Video se připravuje ...

Příjezd Věstonické venuše do Prahy provázela ty nejpřísnější bezpečnostní opatření Veronika Foltová

Fotogalerie
20 fotografií