Víno v botanické

„Jsme jednou z mála botanických zahrad na světě, která se může pyšnit vlastním produkčním vinohradem a kolekcí vlastních vín. Jedinečné klimatické podmínky jižního svahu přímo nad řekou Vltavou jsou ideální pro pěstování vinné révy. V srpnu se uskuteční dvě již tradiční vinařské akce – oslava svátku Kláry a Den Rulandského modrého,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

První akce proběhne o víkendu od 12. do 13. srpna u příležitosti svátku patronky trojské vinice sv. Kláry. Součástí oslav bude piknik v zahradě. Piknikové koše s občerstvením a místním vínem připraví Vinotéka sv. Kláry.

O necelý týden později, v pátek 18. srpna, proběhnou na Vinici sv. Kláry oslavy Dne Rulandského modrého, které se na této vinici pěstuje už od dob Karla IV. „Zájemci budou moci odhalit, jaký rozsah chutí a podob umí nabídnout jedna odrůda na jedné vinici. Připraveno bude tradiční červené víno, a to v ročnících 2015, 2018 a 2019, růžové víno, ročník 2022 a k ochutnání bude i vzorek výjimečného sektu Rulandské modré – rosé brut,“ zve botanická zahrada na Den Rulandského modrého.

Nejlepší snímky přírody

Botanická zahrada ve spolupráci s Czech Photo Centre vystavuje ty nejlepší fotografie z kategorie Rostliny a houby z minulých ročníků této soutěže. Jedná se o fotky pořízené českými a slovenskými fotografy. Vystaveny jsou i fotky od mladých fotografů do 18 let.

Fotky jsou k vidění do 1. října v novém výstavním sálu, který se nachází v blízkosti Ornamentální zahrady.

Ze života včel

Další výstava, která v Botanické právě probíhá, představuje včelu medonosnou, a to opravdu detailně. Fotografie vznikly pomocí speciální mikrofotografické metody a 4000násobně přibližují detaily ze života včel.

Autorem snímků je fotograf a vědecký pracovník Viktor Sýkora. Výstava potrvá do 31. října.

Hudební procházky

Každou neděli do 10. září probíhají v Ornamentální zahradě od 17 hodin hudební večery. Návštěvníci se tak mohou projít rozkvetlou zahradou za zvuků klasické hudby.

Kurátorské provázení

Ve vybrané čtvrtky probíhají komentované prohlídky za doprovodu kurátorů jednotlivých expozic. Návštěvníci tak mohou nahlédnout pod pokličku pěstování rostlin z celého světa. Prohlídky jsou zahrnuty v ceně standardních vstupenek do botanické zahrady. Konají se vždy od 17:00 v následující dny:

  • 17. 8. Užitkové rostliny Nového světa (Klára Lorencová)
  • 7. 9. Letničky (Alena Nováková)
  • 21. 9. Jehličnany (Tomáš Vencálek)