Jedna z nejočekávanějších akcí léta je tady. Ve středu otevřel návštěvníkům své brány festival Metronome Prague. Zahajovací večer šestého ročníku patřil ukrajinskému sboru Queens Orchestra a Davidu Kollerovi. 

Vystoupení Queens Orchestra odměněné dlouhotrvajícím potleskem zakončila ukrajinská hymna.„Náš repertoár zahrnuje mnoho stylů a směrů. Hrajeme klasickou hudbu v moderních aranžích, hrajeme rock, jazz a samozřejmě také nějaké romantické skladby. Aktuálně jsme do něj zařadily také hodně ukrajinské muziky. Ač to lidé nevědí, mnoho hitů složili ukrajinští skladatelé a nám je velkou ctí a potěšením, že je můžeme v jiných zemích představit,“ uvedla pro festivalový zpravodaj zakladatelka a dirigentka Aleksandra Korobka.

Ze společné písně s Davidem Kollerem nakonec sešlo. „Tady ten prostor nemá žádnou akustiku, takže to z technických důvodů nešlo dát dohromady, což je mi velice líto,“ objasnil Koller několika stovkám diváků. „Spolu jsme si měli zahrát třeba tuhle – tak jim to aspoň zazpíváme, ne?“ vyzval diváky a hala hromově odzpívala jeho dávný megahit Chci zas v tobě spát.

Bohatý program

Od čtvrtka až do soboty zde vystoupí téměř stovka umělců všech možných žánrů. Nabitý je ale i doprovodný program, kromě hudby si návštěvníci mohou naživo poslechnout své oblíbené podcasty a rozhovory se zajímavými osobnostmi.

Festival potrvá až do neděle, přičemž v sobotu se na hlavním pódiu představí ty největší hvězdy jako britská kapela White Lies nebo multiinstrumentalista M83. Areál je s výjimkou zahajovacího dne návštěvníkům otevřen vždy od 16:00 až do pozdních nočních hodin.

„Na hlavní scéně nás čeká spousta zahraničních hvězd jako Aurora, skupina Jamiroquai, M83, J.I.D, ale i řada českých interpretů. Například skupina Midi Lidi bude společně s Davidem Žbirkou přehrávat repertoár Mekyho Žbirky v jejich podání,“ láká návštěvníky hlavní producent festivalu David Gaydečka. On sám se podle svých slov nejvíce těší na Janu Kirschner, odpověď na tuto otázku pro něj ale vůbec nebyla jednoduchá. Hlavní producent festivalu Metronome Blesku také prozradil, že se na přípravách a chodu festivalu podílí více než dva tisíce organizátorů a pomocníků.

Program se bude odehrávat celkem na sedmi pódiích, kromě samotného Výstaviště areál festivalu zasahuje i do parku Stromovka, kde si na tzv. Tree Stage mohou návštěvníci některé umělce poslechnout přímo pod korunami stromů, aniž by museli platit vstupné. Organizátoři letos návštěvníkům zajistili maximální možné pohodlí. Od nabitého programu si mohou odpočinout ve vyhrazené zóně a načerpat síly mohou také díky široké nabídce vynikajících pokrmů, různých světových kuchyní. Od kvalitních masových, nemasových a vegetariánských produktů až po vína a jiné nápoje z celého světa.

V rámci doprovodného programu dostane prostor také hned několik charitativních projektů. Například ve stánku Charita Česká Republika si návštěvníci mohou na vlastní kůži vyzkoušet, jak vypadá život v provizorní uprchlické osadě. Člověk v tísni zase představí počítačovou hru, jejímž cílem je zachránit planetu před klimatickou změnou. Návštěvníci mohou také vrácením zálohovaného kelímku na vyhrazených místech přispět na pomoc znevýhodněným a ohroženým dětem. Tím ale výčet dobročinných projektů v rámci festivalu zdaleka nekončí.

Návštěvníci se nemohou dočkat

Užít si festival přišly mezi ostatními také Věra a Petra. „Nejvíc se těším na Editors a samozřejmě na Zaz,“ říká Eva. „Já jsem tu bohužel jen na dnešní den, protože zítra musím odjet, ale jinak bych šla snad na všechno. Dneska si alespoň užiji koncert Davida Kollera,“ říká zase její kamarádka Iva. Eva s Ivou si zatím podle svých slov nenechaly ujít ani jeden ročník Metronome festivalu.

Video
Video se připravuje ...

Festival Metronome zahájil ukrajinský sbor Queens Orchestra Blesk

Fotogalerie
22 fotografií