Galerie na adrese Stříbrná 2 v Praze 1 slouží jako platforma pro nejmladší generaci umělců. „Často u nás vystavují čerství absolventi nebo studenti,“ informuje Tereza Bonaventurová. Nejnovější exhibice se nazývá Sweet Reality z hlav, fotoaparátů a počítačových programů třech absolventů Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Společně však už tři roky tvoří jako skupina PLS. Mimo Prahy vystavují nyní například v Drážďanech, kde obohatili Motorenhalle.

Sny a přání v těžké době

Celou pražskou výstavu propojuje téma snění o ideálním prostoru pro život. „Zamýšlíme se nad tím, o čem sníme. O jakém ideálním domovu sníme,“ vysvětluje Tereza. Výstava souvisí s covidovou pandemií, kdy lidé trávili většinu času doma a pojem získal zcela nový pojem. Člověk na několika metrech čtverečních jedl, sportoval, scházel se s přáteli a pracoval. Obsah fotografií se také týká bytové krize. „Má fotografie takovou sílu, nebo jde jen o zoufalé přání,“ vystihuje téma Tereza.

Pomoc Ukrajině

„Když vypukla válka, pracovali jsme již měsíc velmi intenzivně na výstavě. Na dva dny jsme z toho úplně vypadli. Nevěděli jsme, jestli má vůbec smysl výstavu pořádat,“ říká na komentované prohlídce jeden z autorů fotografií Petr Kubáč. Proto se rozhodli udělat celou výstavu jako benefiční, výdělečnou a všechny peníze darovat sbírce SOS Ukrajina od Člověka v tísni. 

Návštěvník sdělí, o jaké dílo má zájem. Přispěje přímo přes QR kód sbírce, ceny za fotografie jsou prý minimální, každý může poslat více peněz než je jen cena snímku. Následně zašle na email výstavní galerie email o potvrzení daru. Po skončení výstavy si může dílo přijít vyzvednout. V galerii Fotografic budou díla k vidění do 2. dubna 2022.

Tři přístupy k fotkám

V rámci prvního přístupu se fotografové zabývali rozdíly mezi vnímáním domova u různě starých lidí z jiného prostředí. „Hledali jsme tři byty v různých městech obývané třemi generacemi. Jedna byla vysokoškolská studentka, druhý byl novomanželský pár, zařizující si bydlení a třetí byli senioři,“ popisuje absolvent Petr z vysoké školy umělecké.

Všech třech skupin se zeptali, kde by chtěli ideálně bydlet, jak si ho představují co by šlo v současném domově zlepšit. Následně do jejich bytu digitálně instalovali fototapety. Rozdílu si prý všimnou pouze velmi bystré oči. 

Druhá část výstavy zahrnuje malé fotografie, kdy se na každé nachází náhražka reálné věci. Obvykle přírodnin, které by lidé chtěli mít doma. Může jít o dřevěné linoleum, falešných poličkách a ručníku na záchodě ve vlaku nebo o až moc zelenkavou umělou květinu. Poslední přístup znamená tzv. „Light Winow“. Jedná se o plastické okno vystupující ze zdi, za kterým se nachází fotografie nevyužitého místa kousek od Prahy. Mělo se tu stavět satelitní městečko. Deset let se ani nekoplo. Zavedená elektřina je rozkradená. 

Nejoblíbenější fotografie

Jednoho z autorů výstavy Petra Kubáče nejvíce oslovuje malá fotografie s modrými dveřmi. „Jedná se o jinou kompozici. Tak trochu vypadává z celého tohoto souboru,“ říká Blesku fotograf. Na díle je záchodový roh se dvěma dveřmi. Normální nezaujatý pozorovatel by si však myslel, že se jedná o předsíň. Zachycen je vchod na záchod. Nachází se ve starém domě. Dveře jsou minimálně sto let staré.

KDE: Galerie Fotografic

KDY: do 2. 4. od 13:00 do 18:00

VSTUPNÉ: Zdarma, návštěvník si může koupit obraz a přispět tak na Ukrajinu 

Video
Video se připravuje ...

Lipavský v Blesku: Ukrajina válku vyhraje. Zmínil barbarství Rusů a „nechutné“ útoky Jakub Kopřiva

Fotogalerie
21 fotografií