Na změnu klimatu se snaží organizace zabývající se tímto tématem upozornit různými způsoby. Mezi ně patří i program Jedna planeta pro všechny probíhající v 11 evropských zemích včetně České republiky. Projekt, který zaštiťuje nezisková organizace Člověk v tísni, se zaměřuje na zvyšování povědomí mladých lidí o klimatické změně, o jejích příčinách a dopadech a to nejen na lidi v Evropě, ale i na ty v rozvojových zemích. Projekt snaží hledat možní řešení a především přesvědčit mladé lidi k osobní zodpovědnosti.

V rámci projektu Jedna planeta pro všechny nyní Člověk v tísni organizuje i putovní open-air výstavu na Národní třídě. Přímo u otočné hlavy Franze Kafky bude k vidění výstava Krajinoskop, která má upozornit na to, že jsme všichni přímými svědky dopadů změny klimatu a špatného zacházení s krajinou. Eliška Podzimková, Anna Niklová, Anna Borovičková Ročková, Petr Hricko vytvořili osobitá díla, která na změnu klimatu upozorní.

Neveselá realita

„Prostřednictvím umění chceme poukázat na realitu a závažnost probíhající změny klimatu a jejích dopadů. Myšlenka, která stála za vznikem Krajinoskopu, je popsat prudké změny, které můžeme pozorovat v našem okolí. Organizace Člověk v tísni pomáhá při humanitárních katastrofách po celém světě, a za většinu těchto neštěstí může právě změna klimatu,“ přibližuje Jakub Zelený z Člověka v tísni.

„My společně s Člověkem v tísni moc dobře víme, že klimatické změny a špatné zacházení s krajinou do skříně prostě neschováš! A tak je hezky otevřeme světu až do 1. října,“ řekla Podzimková na zahájení výstavy.

Každý umělec si vybral trochu jiné téma. „Vybral jsem si sucho a umírající lesy v České republice, a to proto, že spolu hodně souvisí. Vlivem klimatické změny stoupá teplota, je více sucho, nedostatek spodních vod a daří se kůrovci, který bere oslabené smrky útokem. Jelikož žiji pod Krušnými horami, jsem v lesích skoro denně a vnímám tu změnu za poslední roky opravdu hodně,“ popsal fotograf Petr Hricko „Moje skříň je nahlédnutím do světa hmyzího muže, který se snaží svým průzkumem přijít na co nejefektivnější způsob záchrany hmyzu,“ doplňuje kolegu Podzimková.

Světlo zařídí kola

Výstava je k vidění nonstop na prostranství u otáčivé hlavy Franze Kafky nedaleko obchodního domu Máj. Pokud se sem vydáte za tmy, a nebudete dobře vidět obsah skříní, stačí nasednout na dvě přistavená kola a začít šlapat. Vaše energie se přetransformuje do elektřiny, která skříně rozsvítí. Výstava zde bude k vidění do 1. října a je zdarma.

Fotogalerie
14 fotografií