Rok co rok to v centru Prahy bývá na chlup stejné. Davy turistů z celého světa se těsnají na Karlově mostě, na Hradčanech či na Starém Městě. Důvody jsou nasnadě – starobylost a malebná krása stověžaté Prahy, která láká návštěvníky ze všech koutů světa. Nebýt koronavirové pandemie, do hlavního města každoročně míří miliony turistů.

Nejkrásnější na světě

Pakliže jste si kladli otázku – proč vlastně, v čem Praha vyniká nad ostatní města, 27 tisíc respondentů ankety, v rámci které se poměřovala kvalita světových měst, a kterou organizoval britský magazín Time Out, vydávaný již od 60. let, na ni dali pádnou odpověď.

Co do kritérií vzhledu si Prahu za nejkrásnější zvolilo 83% odpovídajících. V tomto směru neměla konkurenci – za sebou nechala řadu zvučných destinací: Řím, Londýn, New York, Sydney, Singapur. Na druhém místě se po Praze umístilo americké Chicago následované Paříží.

„Ať už se touláte po Karlově mostě, nebo se díváte na orloj, den v Praze musí zahrnovat nádhernou architekturu,“ uvádí magazín, který nicméně vyzdvihuje i jiné přednosti metropole. Třeba láká na návštěvu Letenských sadů „nebo se projděte po břehu Vltavy.“

Malebných zákoutí v Praze, i mimo historické centrum je, jako když se rozsype pytel: Vyšehrad, Stromovka nebo třeba zámecký park v Dolních Počernicích. I z toho důvodu, vedle krásy bodovala Praha také v kategorii pro odpočinek či relaxaci, v níž se umístila na druhém místě. Opomenout bychom také neměli každoroční vánoční trhy na Staroměstském náměstí, které se rovněž pravidelně řadí mezi ty nejnádhernější na světě.

Sedmé nejlepší město pro život

Pakliže se sečtou všechna kritéria, které respondenti ankety museli brát ve zřetel – kromě krásy, relaxace je to například také bezpečnost nebo udržitelnost, umístila se Praha ve stejné anketě na lichotivém 7. místě žebříčku nejlepších měst na světě. Ten opanovalo San Francisco, následované Amsterdamem a Manchesterem.

Video
Video se připravuje ...

Jak vypadá orloj zevnitř! A další problém zastávky na magistrále: Proč ji nesmí zprovoznit? (2016) Matěj Smlsal, David Vaníček

Fotogalerie
99 fotografií