Na počátku celé výstavy byl záměr představit porotce, kteří se letos prodírali dvěma tisícovkami profesionálních a amatérských fotografií, z nichž vybírali několik vítězů. Nová expozice v srdci města dokazuje, že přísnými kritiky se stali kvůli a díky svým bohatým zkušenostem, o nichž mnozí lidé ani netuší. Přitom jejich fotky můžete znát z časopisů a webů zaměřených na přírodu.

Celou skupinu tvoří dva cizinci a sedm tuzemských fotografů, kteří se od sebe velmi liší, ať už způsobem focení, tak i tematicky, o čemž svědčí výstava ve dvou patrech: „Jsou to individuální pohledy fotografů na focení přírody. Propojit devět lidí tematicky by bylo velmi obtížné a museli bychom z nich dostávat fotky, které by byly úkrokem od toho, co běžně dělají. Dali jsme jim proto maximální volnost a sami jsme vytvořili propojení. Divák tak bude proveden různými kouty Země,“ vysvětluje základní koncept expozice její spolutvůrce a zároveň předseda poroty Michal Krause.

Sloni vedle volavky

Samotná výstava je pak rozdělená do drobných bloků, takže od snímků včel se snadno dostane k dojemným snímkům z komunitní rezervace pro slony a nosorožce ve východní Africe Reteti Sanctuary od Ami Vitale. Na jejich snímcích lze vidět různý vztah slonů a domorodců. Od lásky a péče o slony, kdy na jednom snímku spí člověk a vedle něj přikryté slůně, tak po zastřelení matky dvou slůňat, která poničila domorodci úrodu.

Českému divákovi jsou pak bližší snímky Michala Krause, který představuje evropskou přírodu: „Kdybych měl ze svých vystavených fotografií vybrat jednu, tak by to byl snímek volavky bílé, která je na kamenech v moři. Bylo by to asi proto, že ta fotka je postavená na konceptu minimalismu, který je mi blízký nejenom ve fotografii, ale i v životě,“ popisuje možná svoji nejoblíbenější fotografii z představených.

Miliony tučňáků

Jediným skutečně pražským fotografem je Václav Šilha, který jako jediný vystavil černobílé snímky: „Když jsem poprvé přijel do Antarktidy, tak jsem to všechno fotil barevně. Pak jsem se zpětně podíval na to, co jsem vyfotil, a bylo to s nadsázkou padesát odstínů modři. Na lodi jsem se později koukal na fotografie z let 1920 a ty byly všechny samozřejmě černobílé. A tyto fotografie mi evokovali to, co jsem cítil, určitou syrovost,“ popisuje způsob, jak došel k černobílé.

Na Antarktidě, jižní Georgii a Sandwichových ostrovech se pak pohyboval třikrát po dvou měsících a byla to velká zkušenost: „Nikdo tam nebydlí. Příroda je drsná a nepřátelská vůči člověku. Já si myslím, že právě černobílá fotografie tohle vystihla nejlíp,“ říká zkušený a oceňovaný český fotograf.

Na svých cestách měl možnost vidět největší kolonii tučňáků na světa, která čítá dva a půl milionu kusů: „To si člověk nemůže ani představit. Byl jsem ohromený. S nadsázkou říkám, že jsem tam připlul, otevřel pusu a zavřel ji až po dvou měsících, co jsem se vracel nazpátek,“ říká o své cestě na Antarktidu a dodává: „Tučňáci nikdy neviděli člověka, takže nemají žádný strach, pocit sebezáchovy. Odtamtud jsou proto fotky úplně jiný, mohl jsem se hodně přiblížit a fotit to tímto způsobem,“ říká na závěr Václav Šilha.

Pestrost výběru

Kromě tří zmíněných fotografů si můžete prohlédnout fotografie z říše hmyzu od Pavla Krásenského nebo Javiera Aznara, českou přírodu Rostislava Stacha, Afriku objektivem Petra Bambouska, koně převalského od ředitele pražské zoo Miroslava Bobka a snímky včel od Veroniky Souralové.

Kdy: od 4.7. do 31. 8., od 10:00 do 19:00

Kde: Staroměstská radnice, Staroměstské náměstí

Za kolik: 120/70

Fotogalerie
10 fotografií